Pysselstafetten: Julstrutar

Idag är det min tur att ta över pysselstafettpinnen från Lilla Bröllopsmonstret som igår visade oss hur man gör decoupage på en ram.

Idag skall jag visa för dej hur man gör egna julstrutar av tidningspapper och tapetklister. Det här är ett pyssel som tar rätt lång tid att göra, speciellt det där väntandet på att strutarna skall torka, men när man väl har sina gipsmallar kan man använda dom om och om igen år efter år. Till på köpet kan man återanvända lite tidningspapper som man kanske annars bara hade använt till att tända eld i kaminen med.

Först börjar man med att gjuta en gipsmall.

Man tar lite kartong och böjer den till en sådan strut som man vill ha och tejpar fast med lite tejp på utsidan. Man fodrar strutformen med lite hushållsplast och så häller man gips i formen.

Se till att formen hålls rakt upprätt när den torkar – det gör det mycket lättare att göra raka julstrutar, men är den lite sned så gör det inte så mycket. Det går att åtgärda när man väl har gjort strutarna.

När gipsmallen är klar ser den ut ungefär som på bilden ovan. Jag har gjutit två olika storlekars strutar, en som är lite längre och smalare och en kortare och bredare.

Medan mallen torkar kan man klippa bitar som ser ut ungefär som kvartscirklar, och  som motsvarar struten och lite till.

Jag brukar rita ut kvartscirklar på en tidning och klippa ut en hel hög med lappar på en gång.

Sen fodrar man gipsmallen med lite hushållsplast.

Så tar man tapetklister eller trälim utspätt med vatten och limmar fast lappen runt gipsmallen. Man limmar varv efter varv i omlott tills man har en så tjock strut som man vill ha. Jag brukar använda ca 8-10 st lappar.

Det går lätt att göra många strutar på samma dag. Det är bara att lossna struten från mallen när man har limmat alla lager av lappar på den, och ställa den att torka nånstans. Sen kan man använda mallen igen och göra nästa strut. Jag brukar använda samma hushållsplastbit om och om igen.

När strutarna har torkat tar man ett måttband och ritar ut den längd på struten man vill ha. Man ritar prickar på flera ställen runt struten och så klipper man av kanten så man får en någorlunda rak kant.

Nästa dag eller så när strutarna har torkat helt igenom så kommer det roliga – att dekorera dom!

Jag brukar klippa till en bit papper som täcker struten och limma fast det med tapetklister. Klipper hack i kanten på pappret så det går att vika in i själva struten.

Med en syl gör jag ett hål i två av sidorna på struten och trär på en metalltråd, eller så limmar jag fast en bit sidenband med hjälp av en limpistol.

Julstruten kan man dekorera precis hur man vill, t ex med gamla nostalgiska julkort eller bilder som man skriver ut från nätet.

Lite glitter är alltid bra tycker jag! Här har jag kantat struten med crepe papper som jag gjort volanger av, och limmat en glittrig julremsa runt kanten.

Lite spets i kanterna går också bra. Den här bilden klippte jag ut från ett omslagspapper och själva struten är beklädd med papper ur en dansk bok.


Fritt fram att dekorera alltså, och det är ju nåt av det bästa en pysslare vet!

Julstrutarna kan man hänga i julgranen och fylla med godis och pepparkakor, eller hänga i fönstret eller på en dörr som dekoration. Det är också jättefint med en bit granris istucken – en perfekt värdinnegåva såhär i jultider!

Imorgon är det dags att besöka Popetotrora – skall bli spännande att se vad hon hittar på!

Följ Tedags hos Tant Ninette på| Bloglovin’ | RSS | Instagram | Pinterest | Facebook

20 Replies to “Pysselstafetten: Julstrutar”

  1. Louise

    Vilka fina strutar! Verkar himla bra att de är lite stadigare och därmed lite tåligare än om man bara gjort dem i det fina pappret!! /Louise

    Reply
  2. Pingback: Julmarknad | Tedags hos Tant Ninette

  3. Pingback: År 2011 | Tedags hos Tant Ninette

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *