Sommarskörd

Det är bråttom bråttom just nu – massor som skall skördas, och sen när  det är skördat skall diverse plantor flyttas och det skall krattas och grejas.

Jag kom lite dåligt igång med odlandet i år, och så hade vi massor av sniglar som åt upp en stor del av våra plantor, men våra odlingslådor har minsann producerat ändå.

Frysen är full av allt möjligt, både från egna gården och andras. Och skogen! Krusbär från min mormor har jag fryst in, dom som vi inte åt upp (så gott med krusbär!).

Jag odlade pumpor i år, eller rättare sagt wintersquash – Hubbardpumpa heter den här sorten, och oj vad stora vissa pumpor blev! Ska bli kul att se hur dom smakar om en månad eller så när dom har lagrats färdigt.

Massor med basilika har det blivit. Blir gott i tomatsoppan i vinter.

Jag testade att lägga in grönsaker i saltlag plus olivolja. Skall bli spännande att öppna burkarna och se hur dom smakar!

Plockade också massor av aronia – inte alls gott tyckte vi, så det blev komposten för innehållet i den här korgen och en korg till.

Chilina har vuxit för fullt. Köpte två chiliplantor av en stark sort, som har små frukter och så gick jag igång lite sent med jalapeno-odlandet så det blev inte alls så många jalapenos som vi hade hoppats.

Jalapenosarna skall läggas in, dom små chilisarna ska jag testa att göra chilipulver på. Jag har redan choppat dom och rostat dom, och oj, vad det bränner i händerna trots att jag hade handskar på! det är visst en hel del hetta i dom rackarna. Blir gott i pastasåser i vinter.

Många tomater har vi skördat, gröna tomater som jag har lagt in och också testat att göra ”fried green tomatoes” på – gott! Barnen har hjälpt att skörda persilja och rensa och sätta i fryspåsar. Vi har plockat och skördat och grejat så gott det går – härligt att äntligen få njuta av allt arbete man har satt ner på kökslandet! Fast egentligen njuter jag nog hela tiden av trädgården – både när jag planerar, frösår, rensar ogräs och skördar frukter.

Nu är skördandet snart över, och pysselhösten startar – och jag har massor av pysselprojekt som jag ser fram emot att få dela med mej av här på bloggen! Först skall jag lägga upp benen en stund och dricka en kopp te och äta några goda plommon.

Ha en riktigt glad söndag!

4 kommentarer

  1. Jag blir så imponerad, du är ju jätteduktig på att odla och ta hand om det sen också! Jag blir helt matt här bakom skärmen och önskar att jag vore lite bättre på att ta hand om allt som finns därute. en jordgubbssylt, blåbär, björnbär och lite kryddor finns i alla fall i frysen. Vilken njutning det är att ta fram sedan!

  2. Härligt vännen, du är så flitig!!

  3. Vad fint ert kök blev 🙂 Och vad duktig du är…helt otroligt vad du hinner. Förstår att det är en skön känsla när man får skörda och fixa det man själv har odlat. Men vilket arbete 🙂

  4. Pingback:Solskenssoppa | Tedags hos Tant Ninette

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *