DIY självbevattnande odlingslådor

2015-07-03 11.06.23

Idag tänkte jag  berätta lite om våra fiffiga odlingslådor som vi har i båda växthusen. I dom trivs och växer plantorna hur bra som helst, och jag slipper vattna mer än en gång i månaden ungefär!

Här kommer lite bilder, tagna av äldsta sonen:

025

Vi köpte stora byggsåar som skulle bli till odlingslådor.

Först skar Niklas ut en bit vattentålig fanér till en hylla ca 10 cm nedanför såns övre kanter.

033

Han planerade var han skulle ha hål för växter – cirka 3 stora hål i varje så har vi, dvs plats för tre plantor. Hålens diameter är densamma som en bit dräneringsrör som vi också hade köpt in.

039

Så dags att borra upp hålen i fanéren.

040

Sen mätte han upp så han fick alla tre hål på rätt avstånd. Plus ett hål i ena hörnet för bevattningsröret.

056

Dags att testa om hyllan funkar – ja, det gjorde den!

Hyllan fäste han genom att skruva i skruvar i hyllplanet från utsidan av odlingslådan.

060

Så lade han i dräneringsrörbitar i hålen, och ett tunnare rör i ena hörnet.

064

Och markerade var dom skulle sågas ner.

066

Såga såga såga!

070

I med en liten bit skumgummi i bottnen. Den gör att myllan inte sprider sig i vattnet.

093

Sen dags att borra en massa små hål i dräneringsröret.

I med rören och så är odlingslådan klar för användning.

 

2015-07-03 11.06.33

Niklas gjorde en ram av lärkträ till några av odlingslådorna och dom fyllde vi sen med mylla och odlade i, men vi testade också att helt enkelt bara lägga en odlingssäck ovanpå en sån här låda och det funkade riktigt bra det också.

Det var inte det allra billigaste projektet eftersom vi måste köpa allt material, men på det här sättet har vi enkla odlingslådor som fungerar år ut och år in och som gör att vi slipper vattna så mycket i växthuset. Perfekt lösning om man vill åka bort nån dag eller om man odlar på balkong. Bara att lägga i myllan i odlingslådan och fylla på med vatten och några växter och så sköter dom sig själv nästan hela sommaren!

(jag hade tänkt publicera det här inlägget för flera veckor sen, men fick det bara inte gjort – växterna är mycket större i odlingslådorna nu! Måste knäppa några bilder och visa – det växer så det knakar nu när sommarvärmen äntligen har nått oss!)

 

Följ Tedags hos Tant Ninette på| Bloglovin’ | RSS | Instagram | Pinterest | Facebook

8 Replies to “DIY självbevattnande odlingslådor”

 1. Pingback: På semester hemma hos oss

 2. Håkan

  Hej Ninette!
  Jag har en undran för jag hänger inte riktigt med på var jorden/myllan hamnar. Är det jord i de tre dräneringsrören + jord ovanpå den så kallade ’hyllan’ som ni tillverkade? Och det betyder i så fall att t.ex. tomatplantans rötter växer ner i dräneringsröret och kommer i kontakt med vattnet som står i baljan? Eller kommer tomatplantans rötter befinna sig ”ovanför” hyllan och att jorden kommer ses till att vara fuktig genom att vatten ”dras upp” til jorden ovanpå hyllan? Tack på förhand! Jag har haft tankar på att bygga nåt i den här stilen:
  https://youtu.be/Lp9Jdyno9hI?list=PLruaxxW3AAnymMLNFfXHfZQA1Kwx9AK1d

  Men när jag råkade hitta eran lösning så blev jag nyfiken på om jag kan göra nåt enklare :).

  Mvh Håkan

  Reply
  • Ninette Post author

   Hej Håkan!
   Jorden är på hyllan och i dräneringsrören, men vi har ett litet lager skumgummi i botten av rören så att myllan inte sprids ut i vattnet. Växterna drar upp vatten via rören genom kapillärkraften. I början vattnar vi ovanifrån så att växterna bildar ett brett rotsystem, men sen när rötterna har vuxit till sig så räcker det alltså att fylla på underifrån, och då behöver vi vattnat typ ett par ggr per sommar. Dvs: det tar ett tag innan rötterna rör sig ner i rören, men när de väl gör det så självbevattnas de via kapillärkraften. Jorden ovanpå hyllan är inte fuktig – det är bara den i rören som hålls fuktig.
   tror att det finns butiker som säljer såna här lösningar, men det blir nog billigare att göra själv!

   Reply
   • Håkan

    Tack för det utförliga svaret! Det besvarade alla mina funderingar. Jag ska ta med mig idéerna som ett alternativ till den andra lösningen som jag refererade till :).

    Mvh Håkan

    Reply
    • Håkan

     Hej igen Ninette!
     Det närmar sig dags att börja såga och bygga för min del och då kom jag på en sak som ni säkert har hunnit få en känsla för och det är höjden vatten som ni tror är max som man bör fylla lådan med. Hur många centimeter upp tror ni att det är ok att det står vatten, så att det inte blir för blött i jorden längre upp?

     Reply
     • Ninette Post author

      Vi vattnar i bevattningsröret (se bilden överst så ser du de smalare rören som sticker upp) och jag brukar kolla med en sticka hur mycket vatten det finns i lådan. Dvs en helt vanlig trästicka som jag sticker ner i röret och ser på vilken nivå den blir blöt. På det sättet kan vi fylla på med vatten så att det nästan når träytan, plus hålla koll på ifall det blir för lite vatten i lådan.

      Växterna drar upp fukten via kappillärkraften genom rören som ligger i vattnet i behållaren, så det blir aldrig för blött i själva mullen så länge som vattnet i lådan inte kommer högre upp än träsytan, om du förstår vad jag menar!

      När jag tömde lådorna i höstas så var rören fyllda av rötter, så växterna har helt klart förstått sig på vad de ska göra i det här lådorna!

 3. Håkan

  Den här lösningen låter mycket bra, verkligen!
  Går det att göra en grov uppskattning på höjden vatten som står i baljan efter att ni har gjort en påfyllning? Jag tänker att jag utifrån det kan lära mig att fylla upp min behållare till en lagom nivå med ungefär samma vattenhöjd osv. Tack för dina svar!!

  Reply
  • Ninette Post author

   jo, det är bara att ställa pinnen bredvid baljan så ser man hur högt upp vattnet når! (dvs först doppa pinnen i bevattningsröret, sen ta ut den o ställa den bredvid baljan så ser man hur högt upp på pinnen vattnet når)

   Reply

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *