Egen bahytt DIY – nu är det bara krinolinen som fattas!

2015-07-01 11.07.21

Hade besök av en väninna häromdagen som hade gjort sig en alldeles egen bahytt. Bahytter är nåt som jag alltid har varit svag för, ända sen jag älskade Tant Grön, Brun & Gredelin när jag gick i förskolan!

Jag ritade krinoliner och bahytter och kronor och lockigt hår och flätor och drömde om speciellt Tant Gredelins härliga kjolar och bahytter. Sen blev jag vuxen och tyckte fortfarande om hattar, men det är liksom inte så att gemene man går runt i bahytter nuförtiden. Jag hittade ett litet lo0phole i min bahyttlängtan: det funkade alldeles utmärkt att klä sig i bahytt om man t ex säljer pepparkakshus!

Jag tillverkade en bahytt i kartong och tyg och hade den på mej flera julmarknader, men den var en blek kopia på en riktig bahytt – kändes liksom inte sådär snofsig när man hade den på sig och kallt var det så jag måste alltid ha en mössa under den. Väninnans bahytt som var gjord av en stråhatt var alldeles bedårande och det började genast klia i mina pysselfingrar!

The other day I got a visit from a friend who had made her very own poke bonnet! I’ve been secretly in love with poke bonnets and crinolines since I was little, and I immediately started working on a bonnet on my own, encouraged by my friend who knew a bit about making bonnets.

2015-06-30 21.22.24

Jag köpte två ovala bordstabletter för 5 cent styck på lokala Missionsboden (världens bästa fyndställe!) som jag klippte upp och sydde ihop.

Först gjorde jag rundeln som liksom blir som skärm. Jag mätte upp den runt mitt ansikte och klippte lite på högt. Jag klippte upp den andra tabletten och gjorde hattdelarna av den. Först en del som är som en bred tratt och så en oval som blev som ett lock på tratten.

I started by cutting up two oval place mats. I didn’t make a pattern, but cut out the pieces free hand.

2015-06-30 21.22.35

Dom här delarna gick inte att sy ihop på maskinen så jag tråcklade ihop dom för hand. Inte nåt snyggt alls, men stygnen skulle ändå täckas med tyg!

I sewed together the parts, unfortunately not on the machine but by hand and it didn’t look pretty! But it didn’t matter because it would all be covered by fabric.

2015-06-30 21.22.47

Det var lite knepigt att sy ihop delarna på sina ställen, speciellt som jag sydde med björntråd som trasslade in sig lite här och där. Till sist limmade jag med limpistol några hörn som hade blivit lite spretiga.

Finally I used a glue gun to glue the places where the straw was unraveling and sticking out too much.

2015-07-01 10.54.02

När stråhatten var klar beklädde jag den med tyg. Jag limmade helt enkelt fast tyget och klippte bort överlopps tygbitar.

Det färggranna tyget är en retrogardin som jag köpte billigt på en loppis ifjol. Det gråa tygret som jag fodrade hatten med är en loppisfyndad morgonrock och bandet runt hatten är skärpet som kom med morgonrocken. Jag kantade hatten med ett svart veckat band som jag limmade fast.

Jag gjorde några blad av det färggranna tyget och så limmade jag fast dem på det gråa bandet tillsammans med en rosett som jag gjorde för länge sen av svart band och svarta pärlor.

 

The fabric is an old curtain that I bought last summer at a flea market. The grey fabric that I lined the bonnet with is also a flea market find. I made the flower a few years ago using a pleated ribbon and some black beads and now I finally got to use it!

I glued the fabric to the straw bonnet and glued pleated black ribbon along the brim.

 

2015-07-01 11.08.54

Jag känner mej riktigt fin i min nya bahytt! Får se när jag får användning för den, för som ungarna sa ”Dina kläder passar ju inte!”.

Dottern ville också ha en bahytt, så jag ska försöka knåpa ihop en åt henne också så att hon får uppleva sina barndomsdrömmar medan hon ännu är liten!

 

One of my childhood dreams come true – to have a poke bonnet of my own!

 

Följ Tedags hos Tant Ninette på| Bloglovin’ | RSS | Instagram | Pinterest | Facebook

2 Replies to “Egen bahytt DIY – nu är det bara krinolinen som fattas!”

  1. Pingback: Bahytt nr 2 – ett underlägg, en stråhattskeps och ett band blev till en hatt!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *