Betonggjutning i egna former

Vissa saker ger  bara så mycket tillfredsställelse! Som att göra egna tvålar, att frysa in bondbönor, att fixa om en möbel – det känns på nåt sätt som att man gör nånting på riktigt, lite som en mini-ahaupplevelse varje gång om du förstår vad jag menar! Just den här upplevelsen har jag när jag fixar egna former och gjuter betong i dom.

052 Den här gången tänkte jag göra betongäpplen och små pumpor, men misslyckades totalt med pumpaformen!

Det här fotot av ämnat att vara före-bilden, men det blev före-bilden enbart på äpplet för pumpaformen blev det bara pannkaka av. Jag använder mej av silikon när jag gör mina former och silikonet skall först smältas så att det blir flytande. Sen häller man det i gjutformen ovanpå föremålet man vill avbilda. Allt bra så långt, men jag hade glömt att pumpan var en sån där konstgjort lätt sak så den flöt upp på ytan! Nå, jag gjorde om hela alltihopa, smälte om silikonet och hällde det över pumpan som jag den här gången hade limmat fast i bottnet på gjutformen. Bara ett litet aber med detta – pumpaformen höll inte två gjutningar med kokhett silikon, så pumpan bara smalt och imploderade och tja, det hade inte precis blivit en snygg pumpa om man gjöt i just den formen.

004 (2)

Nåväl, äppelformen lyckades rätt så väl. Som du såg på förra bilden så använde jag mej av ett riktigt äpple när jag gjorde min form (jag lackade det först med klarlack), och det höll formen riktigt bra trots hettan. När jag pillade ut det ur formen var det nästan bara äppelmos av äpplet, men silikonet hade trots det fått rätt äppelavtryck. Dom här äpplena står här och väntar på att få en äppelstjälk fästa på sig, sen är dom klara. Jag visade ett sånt här äppel som söndagsbild förra veckan, och  tänkte inte på att man kanske inte såg att det var ett betongäpple, men det var det alltså. Ett äppel helt från vår egen trädgård.

007

Jag håller också på och gjuter betongkonsoler. Mallen till dom köpte jag i Italien för många herrans år sen.

022 Den här formen är inte gjord av mitt vanliga silikon utan av gjutgummi eller vad det nu heter som man kan köpa på t ex Panduro. Man penslar det på föremålet som man vill göra en form av. Man penslar så många lager som man känner att  behövs tills formen är tillräckligt tjock. Den här gummin är mest ämnad gipsavgjutningar, men det funkar bra med betong också märkte jag. Jag måste stötta upp den med att ha den i en behållare med sand, för formen är rätt så tunn i motsats till mina silikonformar som är tjocka rediga baddare.

013

Silikonformarna ser ut såhär just nu. Den till vänster gjuter jag ägg i, den till höger är för mina äpplen. Jag har klippt loss stora överloppsbitar från kanterna som jag sen smälte och gjorde ännu en form av, en gjord av tomatpaprikor och jag har precis varit ut och gjutit i den. Imorgon blir det spännande att se om det lyckades eller inte!

Silikonet köpte jag förresten för ca 15 år sen eller nåt på Sinooperi. Det finns att köpa sånt på nätet såg jag, om man googlar på silikon att göra avgjutningar av. Vill man bara gjuta av nån liten mindre grej så brukar olika hobbybutiker ha små satser för t ex babyfötter eller nåt, men silikonet jag köpte kom i stora förpackningar som jag köpte två av och har hittills hållit jättemånga nersmältningar. När jag tröttnat på att gjuta en grej i en form är det nämligen bara att klippa formen i små bitar och smälta ner den igen och göra en ny form.

 

6 Replies to “Betonggjutning i egna former”

 1. Borgmästaren

  Imponerande! Verkar svårt. Jag har funderat på betonggjutning i flera år. I år har vi köpt betong. Men mer än så blir det nog inte. Jag måste fundera ut vad jag vill gjuta. Det tar liksom stopp där.

  Reply
 2. Elin B

  Wow vad intressant! Har länge velat göra detta men inte hittat något bra material. Du kanske kan tipsa om en bra sida som säljer silikonet? För när jag googlade hittade jag bara en sidan som sålde samma silikon som man kan smälta om och dem verkar ha slut på just denna 🙁 (Kreatima). Tack i alla fall för tipset och en jätte fin blogg.

  Reply
  • Tant Ninette Post author

   tyvärr har inte heller jag nån aning var man får tag på en sån sorts silikon just nu – är själv också på jakt efter mer, så om någon som läser detta har nåt bra tips så tar jag också gärna emot! (och tack för komplimangen! :))

   Reply
     • Tant Ninette Post author

      jag brukar koka ”silikonet” (som tydligen inte är ett silikon, kanske) ute i garaget, leka lite Breaking Bad för mej själv 😉 Det luktar himla illa när man kokar det, jag har ett par loppisfyndade kastruller för ändamålet.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *