DIY lampskärmar av tapetrester

001

För många år sen fick jag botanisera i min mormors källare och jag hittade några rullar som blev kvar när hon och min morfar tapetserade för många årtionden sen. ”Ta dom du bara  – du hittar säkert på nåt med dom!” sa hon, och sen dess har dom legat och väntat på rätt tillfälle. Det fanns ju inte så mycket tapet kvar i rullarna, men nu när vi packade ner julstjärnorna och det blev tomt och brist på mysigt ljus i köket så var det dags att omvandla en del av tapeterna till mysiga blomlampor i köket.

015

Jag hade färdigt fina glaslampor i köket, dom behövde bara få ett finare sken, så jag tog och gjorde kronblad som jag tejpade fast runt dom färdiga lampskärmarna. Tapetpappret var alldeles perfekt till det här ändamålet, för det rullar sig färdigt som kronblad! Det gör det lite krångligare att klippa ut, men med några tyngder gick det bra.

019 (2)

Jag måste bara passa på och visa en bild på vasen med tulpaner som jag hade som tyngd när jag klippte kronblad – dom här tulpanerna är så knäppa, och visar verkligen tydligt att dom består av olika sorters tulpaner, för dom har nämligen börjat växa! Dom små gula är ännu korta och runda, dom rosa vecklar ut sig och växer mot höjden och dom röda papegojfärgade har skjutit i höjden något otroligt mycket och försöker göra något slags tulpantillväxtrekord!

blombladJag ritade upp ett stort kronblad som såg ut ungefär som bilden ovan. Sen använde jag mej av det som mall och klippte ut fler kronblad så att jag hade tre såna här stora kronblad per lampa. Sen gjorde jag tre kronblad per lampa, som var aningen mindre än det första stora kronbladet.

Man behöver inte rita ut kronbladen en och en alltså, utan man ritar och klipper ut ett som man gillar och sen använder man det som mall! På det sättet får man rätt så likadana lampor om man som jag behöver flera stycken lampskärmar som skall passa ihop.

011 (2)

Jag tog ett kronblad i taget och tejpade det ovanför lampan runt sladden. Kronbladen ligger lite o omlott ovanpå varandra. Dom större kronbladen tejpade jag fast först, och dom mindre till sist. Innan jag fäste kronbladen så vek jag dem aningen på mitten så att de fick en fin blomform.

025

Dom här papperslampskärmarna ligger löst ovanför lamporna, så när vi tröttnar på dom är det bara att ta bort dom och vips är dom vanliga vardagslamporna där! Det blir förresten rätt så varmt på lampskärmarna, men inte så varmt att pappret skulle börja brinna, men det lönar sig alltid att fundera efter lite extra när man jobbar med sånt som kan vara brandfarligt!

Har du en lampskärm du vill göra om och tycker blir för varm, så gör den nya papperslampskärmen så att den är långt borta från värmekällan. Just dom här lampskärmarna går bra att bluffa med och fästa högre upp på sladden så att pappret inte kommer i kontakt med den hetaste delen av glaslampskärmen – det märks ändå inte när blombladen väl faller runt glaslampskärmen och döljer lampan och allt därunder!

 

003 (2)

Tapet var verkligen ett perfekt material till såna här lampskärmar!

005

Den här tapeten är lite beige på ovansidan och därför kunde jag bra tejpa ihop den med vanlig målartejp utan att det syns, men om man använder sig av en annan färg så går det bra att tejpa det sista lagret med dubbelsidig tejp så att tejpen blir helt osynlig. Eller limpistol – det funkar ju hur bra som helst det också.

007 (3)

Ljuset faller så fint på kronbladen, både på dagen och på kvällen när lamporna lyser, som du redan kunde se i mitt förra inlägg.

 

 

026

Inte så dumt med egna lampskärmar i fönstren! Dom lyser alla så fint och mysigt på kvällarna, så man nästan inte saknar alla julpynt!

Det här är mitt bidrag till Monthly Makers – ett härligt initiativ från ett gäng pysselbloggare! Ser fram emot att bidra fler gånger! (hade missat första gången pga min bloggläsarpaus)

 

Följ Tedags hos Tant Ninette på| Bloglovin’ | RSS | Instagram | Pinterest | Facebook

5 kommentarer

 1. Det var det finaste jag sett på länge. Blir sugen på att klippa en själv. Vi klottrade ner ett skåp i helgen det blev också bra…tycker jag 🙂 Hej!

 2. Pingback:Monthly makers, det stora samlingsinlägget. - Un vélo

 3. Alltså detta är sååååå vackert! Vilket fall, vilken känsla, och vilken fin idé! Jag saknar också julstjärnan som sprider så stämningsfullt ljus – samtidigt som jag drömmer om våren och då passar ju en tulpanlampa bättre än något annat! Superfint!

 4. Pingback:Korg av en gammal lampskärm + tidningspapper DIY

 5. Hejsan!
  Söndagen den 15/11 kommer jag och Anna María från Monthly Makers att hålla i en föreläsning och varsin workshop på Folkuniversitetet i Stockholm om vad Monthly Makers är och innebär, återbruk, redesign, DIY och kreativt bloggande i allmänhet! Till föreläsningen vill vi ha lite bilder från er som deltagit under året att visa på projektorduk, och jag undrar om vi kan få lov att använda den 7:e bilden uppifrån i detta inlägg till det? En länk till din blogg kommer läggas ovanpå bilden så källan blir tydlig.
  Om du vill ge oss lov till detta, snälla skicka en högupplöst version av bilden till alicia(a)sivertsson.se så snart som möjligt.

  Vill du läsa mer om föreläsningen – kolla följande länk: http://www.folkuniversitetet.se/Kurser–Utbildningar/Kommunikation-Skrivande-Media/Sociala-medier/Stockholm/sprangbradan—forelasning/

  Jag ber om ursäkt för att du eventuellt kommer få exakt den här kommentaren på flera inlägg – det är tyvärr enklare att gå igenom månad för månad än blogg för blogg.
  Stort tack på förhand 🙂
  Alicia, Monthly Makers

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *