Glögg och sånt

Dagens fabrikstema är glöggfest. För mej känns det lite avlägset ännu, men nästa vecka – då går julen på gång på allvar här hemma hos oss! Inklusive den godaste glöggen som jag någonsin druckit och som jag gör bara en eller två gånger per jul. Den kräver lite förberedelser, men det är den värd – den smakar så mycket godare på grund av alla färska kryddor, och doftar alldeles himmelskt!

Mitt favoritglögg är Marcus Samuelssons lyxiga citrusglögg. Det är den enda glögg jag dricker, och då helst gjord på vitt vin (jag tål inte så mycket rödvin). Den är verkligen jättegod, både gjord på vittvin och på röttvin!

Lyxig citrusglögg (Marcus Samuelsson):

2 kanelstänger

1 tsk kardemummakärnor

1 bit skalad ingefära

rivet skal från en halv ekologisk apelsin

6 hela kryddnejlikor

1 1/4 dl vodka

750 ml torrt rött vin/ vitt vin

2,5 dl portvin eller madeira

2,25 dl socker

1 msk vaniljsocker

2,25 dl skållade heta mandlar

1,5 dl russin

 

Krossa kanelstängerna och kardemumman i en mortel. Lägg dem i en skål och tillsätt ingefära, apelsinskal, kryddnejlika & vodka. Låt stå och dra ett dygn.

Sila vodkan genom en fin sil i en stor kastrull och släng kryddorna. Tillsätt vin, portvin, socker, vaniljsocker, mandlar och russin. Värm vätskan i kastrullen tills det precis börjar bildas bubblor i kanterna. Slå upp på glas och servera.

Till glöggen brukar vi servera pepparkakor. Jag håller på och testar lite nya recept i år och tror jag har hittat ett nytt favoritrecept (som så träffande heter ”bästa pepparkakorna”), så nästa vecka börjar pepparkaksbaket på allvar. Jag brukar passa på och baka några pepparkakor med skåror i kanterna, som kan hänga fint på glögglasen och pynta.

Mina pepparkakstips hittar du här och mina pepparkakshusinlägg hittar du här. Jag håller som bäst på och grejar på årets pepparkakshus, och oj vad jag gillar det! Den här gången blir det nåt alldeles speciellt, och jag gläder mig till att få visa det för dej här på bloggen!

 

7 kommentarer

  1. Tack för receptet, måste jag prova! Ljuvlig liten gran du har där, vart är den ifrån?

    Ha en fin dag!
    Kram Catta

    • Tant Ninette

      Granen är från en liten butik nära Kongens Nytorv i Köpenhamn. Dom säljer grejor från central och sydamerika och där kan man verkligen hitta unika saker. Ha en bra dag du med!

  2. Å tack för receptet den måste vi pröva här hemma.
    Vad roligt, ser redan fram emot det
    Ha en bra dag

    Kram Johanna

  3. Hjälp vad du är flitig som gör egen glögg. Jag är alldeles för bekväm av mig. Köper nog bara färdig glögg =)

  4. Ååå detta kom som på beställning. Ska fira jul borta från kära föräldrar och svärföräldrar för första gången och därför vill jag bjuda på nåt riktigt gott under advensthelgerna som kommer. Det här ska det bli!

  5. Låter smarrigt värre!! Skall lägga detta bakom örat och se om jag får mig i kragen för att testa detta!

  6. Men du tusan tack för inspirationen och receptet! Nu vet jag precis vad för glögg jag ska göra i år! Låter fantatiskt gott!

    Jag kanske kan fresta med lite hemgjord fläderglögg istället!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *