Pepparkaksbröd

Barnen har höstlov och jag försöker hitta på nåt hela tiden för att hålla dom sysselsatta. Vi har gjort badbomber och pysslat med det ena och det andra. Regnet öser ner, så ungarna vill inte vara ute som jag hade planerat. Så för att lite fira höstlovet och göra det extra mysigt bakade jag pepparkaksbröd.

Vi åt brödet direkt från ugnen med lite honung på brödskivorna – himmelskt gott!

Det smakade som en blandning av ”mormors bullar och mammas pepparkakor” som en av ungarna uttryckte det (jag tror det var kardemumman som gav bullassociationer). Det ingår inte nejlika i receptet, så helt som pepparkaka blir det inte, vilket jag gillar – det här brödet passar nog att äta året om, kanske till brunsch till exempel eller en mörk höstkväll som igår. Jag gillar brödet bäst när det är nygräddat, det känns för sött för mej annars, men för sockerråttorna i den här familjen så slinker sånt här ner när som helst

Receptet är ur en kokbok från 1950-talet, och själv behövde jag ha ugnen på ganska låg värme (175) för att brödet skulle bli genomgräddat.

 

Smörgåspepparkaka

11/4 dl strösocker

3 dl sirap

4 dl mjölk eller sur grädde

½ msk kanel

½ msk ingefära

½ msk stött kardemumma

1 tsk bikarbonat

1 msk vatten

ca 1 l vetemjöl (5 hg)

Blanda socker och mjöl. Vispa sedan samman sirap och mjölk. Häll detta i sockret och mjölet och arbeta blandningen en stund. Sätt till kryddorna och bikarbonaten, utrörd i vattnet. Häll smeten i smord och bröad form och grädda kakan i svag till medelgod ugnsvärme (175-200 grader) omkring 1 timme. Serveras med smör och honung eller marmelad.

5 kommentarer

  1. Åh vad du är inspirerande. Ska spara på ditt recept och prova närmare jul.

  2. Men…..pepparkaksbröd har jag aldrig hört talas om men jag blev väldigt nyfiken att prova baka det. Tack för tipset!

  3. Tack snälla! Det är just nåt sånt, sött bikarbonatsbröd, jag var ute efter. Ska återvända hit om en månad, och köpa hem en stor och fin ädelost att riva och blanda i naturell färskost (förmodligen hemmagjord enl dagens recept. Eller man kanske kan kalla det DIY 😉 )

  4. Oj vad gott det lät! Måste testa.
    Jag måste ju också köpa Drhem & Trdgrd då min favvobloggare är med! 🙂

  5. Nämen , visste inte ens att detta bröd fanns!! Skall minsann testas! Kram från mig*

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *