Bobotie – smaskens för hela familjen!

Häromdagen på vår pysselkväll bjöd jag på bobotie – en sydafrikansk köttpaj. Den gjorde succé då, och gör succé i vår familj titt som tätt. Mer eller mindre. Ibland strejkar en del av ungarna och vägrar äta det vi har tänkt oss, men för det mesta så vill dom bara ha mer av just den här rätten. Den är full med kryddor, men smakar inte starkt trots det.

När vi lagar den här rätten så förs vi direkt till Harrie’s pannkaksställe av alla dom härliga dofterna! Det var där vi åt pannkakor fyllda med bobotie för första gången, sen dess har det blivit många fler glada minnen till bobotiedoften, bland annat på våra yngsta barns dop.

Bobotiereceptet hittade jag här, och gjorde lite om det så det passade för oss (går inte att få tag på alla ingredienser här som vi bor).

Bobotie

350 g malet kött (jag tar mellan 3-500 g malet kycklingkött, beroende på hur stort paket jag har)

1 lök, hackad i små bitar

1 vitlöksklyfta, pressad

2 msk currypulver (ta det bästa du får tag i – allt smakar bättre med currypulver av bra kvalitet!)

2 msk Kormapasta (jag använde mej av Jamie Olivers recept, pastan räcker till flera såna här boboties, eller så kan man använda det som blir över när man gör pastasåser eller indisk mat)

1 stor riven morot

1 rivet äpple

2 msk tomat chutney (jag fick inte tag på det så jag ersatte det med en näve hackade torkade aprikoser och en näve soltorkade tomater)

1 msk äppelcidervinäger

en handfull russin

2 ägg

375 ml mjölk

1 skiva vitt bröd (går lika bra med graham eller nåt sånt tycker vi)

1 lagerblad

 

Gör såhär:

1. Värm lite olja i en stor stekpanna och bryn det malda köttet. Ha i hackad lök, vitlök, currypulver och kormapasta

2. Tillsätt riven morot o äpple, chutney, äppelcidervinäger och russin. Tillsätt lite varmt vatten och låt sjuda 8-10 minuter, tills russinen svällt upp och morötterna blivit mjuka. Salta och peppra.

3. Häll 125 ml mjölk över brödskivan. Blanda ihop resterande mjölk och ägg.

4. Mosa i brödet i köttblandningen tills brödet inte syns längre. Häll köttblandningen över i en ugnssäker form och sprid ut den jämnt. Häll äggstanningen över och lägg ett lagerblad mitt i köttpajen.

5. Baka pajen i 160 grader i 25-35 minuter tills äggstanningen har stelnat.

 

2 kommentarer

  1. Verkar gott! Tack för receptet 🙂

  2. Tack snälla för receptet!! Var ju himmeleskt gott, så tack för denna smakupplevelse! Ägget skall nog ersättas 🙂 Skön kväll till dig*

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *