Öppna trädgårdar – på besök hos Gunilla & Sven

Idag var det första gången det hölls Öppna Trädgårdar i Finland, och vi passade på att besöka en trädgård nära oss – Gunilla & Svens trädgård.

Det var officiellt skyltat så man skulle veta vilken trädgård man skulle till, men det var inte alls svårt att hitta – det var bara att följa bilarna och se var dom var parkerade!

Det var minsann många som idag hade trotsat regnvädret och begett sig ut och se på fina trädgårdar. Vi hade tur och råkade besöka trädgården mellan skurarna, och det var verkligen en fin och spännande trädgård så jag är jätteglad att vi åkte!

Redan vid ingången möttes man av spännande rabatter och linjer som gick hit och dit och ledde en vidare till nästa trädgårdsrum. Det som inte hörs på bilden är ljudet av porlande vatten som hördes här vid ingången – det fanns nämligen två små fontäner precis när man kom in på gården. Vi hade två av ungarna med och den ena av dom för just nu en kampanj för en fontän till vår trädgård också!

(vår enda water feature just nu är regnet som öser ner nästan varje dag – det har verkligen forsat fram så vi har haft en oplanerad bäck på gården)

Intressanta mönster i olikfärgad grus.

En del av rabatterna var i etager.

För en tid sen kunde man se och höra ett program på nätet om det nya inslaget i trädgården – en japansk del med damm och karpar. Jag hade fått en lite felaktig bild av trädgården utifrån det programmet insåg jag fort, trädgården såg på nåt sätt ut som mycket mer på riktigt än på bilderna. Antar att detsamma gäller mitt inlägg!

Vi stod på bron och tittade på fiskarna. Ena ungen tyckte att hit kan vi komma och meta, här finns det ju bra med fisk!

Tror inte riktigt det var det som var tanken bakom karpdammen!

Också bredvid dammen hade man använt olikfärgad grus. Vissa ställen av trädgården var bergsmark, vilket vi gillade.

Sven Engblom gick omkring och pratade med sina gäster. Han bar omkring på en burk fiskmat så han kunde locka fram fiskarna medan gästerna var där.
Jag passade på att ställa några trädgårdsfrågor till honom, han är vår orts ledande expert på området så om nån vet nåt om odling så är det han!

Vi  gick omkring och beundrade blommorna.

På taket på det lilla brunnshuset växte det taklök. Så skulle jag också vilja ha det nånstans, eller kanske en liten äng ovanpå lekstugan eller nåt?

I ett lummigare bergigare område av trädgården korsades två gångar och kring krysset växte det mossa. Så vackert!

En del av rabatterna såg rätt så nyanlagda ut. Dom var fina redan nu, men kommer säkert att se alldeles fantastiska ut med åren. Sven hade också planterat några japanska lönnar vid dammen – stark vill ha-faktor över dom!

Vid ingången låg denna katt på lur – barnens favorit!

Det  var verkligen en trädgård väl värd ett besök.

Hoppas det ordnas fler Öppna Trädgårdar också i detta land – vem vet, kanske vi håller öppet nåt år vi också? 🙂

5 kommentarer

  1. Oj, vad spännande- kanske nåt att göra reportage om?

    • Tant Ninette

      Absolut! Jag tänkte faktiskt på dej när jag var där, att den här trädgården borde du göra reportage på!

  2. Vad intressant..har bara hört om hans trädgård 🙂

  3. Jag tror att er trädgård absolut skulle platsa! Rent estetiskt är den underbar och i min värld är inte mängden växter och artrikedom och spännande växtval det intressanta utan mer hur man får mysfaktor i en trädgård.

  4. Så roligt att få gå och titta i andras trädgårdar, och få ideer, speciellt för dig och andra sådana som är så trädgårdsintresserade. Mina flickor var också och besökte en trädgård den helgen, med mina föräldrar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *