Hur man gör ett pepparkakshus – del 2 av 3

När det gäller att sätta ihop husdelarna så gör jag på två olika sätt:

1. smälter socker och doppar delarna i det och limmar ihop dem på det sättet.

2. använder mej av kristyr som ”lim”

Att smälta socker är ju det traditionella sättet att foga ihop hus här i Norden, och det funkar riktigt bra om man gör ett hus som strax skall ätas, men om man gör ett hus som man vill förvara en längre tid så lönar det sig att använda sig av kristyr i stället. Eller om man bor i ett vedeldat hus som jag – har redan haft ett par hus som har rasat samman pga att det smälta sockret har farit illa av fukten och värmen i huset. Kristyren funkar bättre i vårt hus, så jag fogar ihop dom flesta av mina hus med kristyr. Det smälta sockret färgar också ofta av sig på kristyren, så om man är som jag och gillar att bre på med kristyr på husen, så gäller det att antingen vara väldigt noggrann med sockret och se till att inget socker kommer på ovansidan av huset, bara i fogarna. Annars finns det risk att kristyren gulnar efter ett tag.

Men som sagt – ska det gå fort så använder jag mej av smält socker. Man kan foga ihop ett hus med den metoden på bara några minuter, medan det kan ta många dagar att foga ihop ett hus med kristyr (om det är ett större eller krångligare hus – mindre hus går fortare).

Man bara häller lite strösocker i en stekpanna, smälter det på hög värme och drar genast ner värmen till låg värme. Sen kan man doppa delarna i sockret, men det skall gå fort – sockret stelnar snabbt. Det gäller att vara försiktig också, för man bränner sig lätt om man handskas med små delar och inte aktar fingrarna tillräckligt.

Hemgligheten bakom att få ett mer proffsigt hus är spritsen! jag har ett stort set med Wiltontyllar (spritsmunstycken) och spritsar som jag fick av min mamma för många år sedan, så jag kan välja och vraka mellan alla möjliga olika mönster, men det finns riktigt bra nybörjarset att köpa i många mataffärer och köksbutiker. Ibland använder jag mej av min Tupperwaresprits, men den har inte så små tyllar så det är lite begränsat hur mycket man kan använda den till just pepparkakshus.

Till kristyren tar jag ca 2,5-3 äggvitor och 500 g socker. Mängden äggvita beror på hur stort ägget är och hurdan konsistens jag vill ha på kristyren (mer rinnande för sån kristyr som skall bres, fastare för sån som skall spritsas)

Den här gången använde jag ganska stora äggvitor, så kristyren blev alldeles för rinnande.

Jag har i äggvitor och kristyr i Kitchenaiden och så låter jag den vispa ett par minuter.

Om kristyren är för rinnande har man i lite mer florsocker. Lite i gången, annars kan kristyren bli för styv.

Sådär, nu börjar det arta sig. Såhär halvrinnande brukar jag ha kristyren som jag använder till hussidorna.

Jag tar bort lite kristyr från skålen, färgar den i den färg jag vill ha, och resten av kristyren sätter jag lite mer florsocker i och vispar vidare.

Om jag gör stora hus ”färgar” jag väggarna innan jag sätter ihop husen, dvs lägger ner husdelarna på en plåt och brer på kristyr och låter torka över natten innan jag fogar ihop huset.

Men om jag gör små stugor så fogar jag först ihop husen och brer sedan ut kristyr på väggarna.

När kristyren ser ut såhär så är den perfekt att spritsa med.

Den skall lite hålla formen när man vispar runt i den, men inte vara alltför styv.

Blir den alltför styv är det bara att ha i lite mer äggvita eller vatten och så vispa igen.

Så tar man spritspåsen och en rund tyll och spritsar på dom delar som skall limmas ihop.

Dom här sneda väggarna behöver stöttas av ett glas medan dom torkar, men mindre delar kan oftast stå alldeles av sig själva och torka, som  t ex dörren.

När huset har torkat, det tar  allt från några timmar till över natten beroende på hur stora bitar man har och hur tjockt man har spritsat, så kan man gå igång och dekorera det. Jag brer på färgad kristyr med en vanlig kniv.

Fortsätter att bre på kristyr tills alla sidor är täckta. Man kan gärna täcka skorstenen också med färgad kristyrnär man håller på och brer ut kristyr, men glömde det när jag tog den här bilden.

Sen är det dags att bre vit kristyr på taket och trycka i en massa godis. Jag brukar köpa lösgodis eller blandade godispåsar och ibland klipper jag bitarna i mindre delar så dom skall passa bättre. Bara att vräka på med godis – ju mer godis, desto bättre pepparkakshus påstår min familj!

Sen tar man en rund tyll och spritsar runt föntren, i knutarna, och var man nu vill dekorera. Med en stjärntyll spritsar jag en kant runt taket och ovanpå skorstenen.

 

Jag brer också ut kristyr på marken och fixar till en liten stig och en julgran.

Granar gör jag med en pepparkaksgran som bas. Jag tar en stjärntyll och klämmer tjockt i början och drar sen ut kristyren medan jag spritsar så att kristyren sticker ut lite som en gren på ett träd.

Så spritsar jag vidare hela raden på det sättet.

Jag täcker hela granen på det sättet, och pyntar den sen med sockerkulor och stjärnor.

Ibland har jag gjort snögubbar av marcipan eller kristyr som fått bo i min lilla stuga.

Just dom här små stugorna är bra nybörjarhus att prova sig på. Dom är små och tar inte så lång tid att göra och är inte krångliga. Och så är dom perfekta som värdinnegåva! Tar inte mycket utrymme och är lätta att frakta.

Hur man gör ett pepparkakshus – del 1 & del 3

RSS | Instagram | Pinterest | Facebook

 

11 kommentarer

 1. I nästa år när jag har allt på plats igen ska jag minsann också börja pröva baka pepparkakshus – tusen tack för din fina blogg och receptet! Skulle helst börja genast 🙂 KRAM!

 2. Om man frågar mig…., då skulle jag säga att du är magisk!

 3. Hvor er de fine de huse!

  Nøøøj, altså, og sikke et arbejde. Bare det var mig.

 4. Nu har jag tittat igenom alla pepparkakshus du visat och du är ju bara helt fantastisk quinna! 🙂

  /Agneta

 5. Öj, va fint det är… 🙂

  Tak for besøget på min blog. Velkommen forbi igen en anden gang.

  Fin blog du har her. Jeg er blevet fast læser. 🙂

  *SMIL* fra Lisbet /DK

 6. Pingback:Att bygga ett pepparkakshus – tips del 3 av 3 | Tedags hos Tant Ninette

 7. Så söta små pepparkakshus!

 8. Pingback:Hur man gör ett pepparkakshus på frihand – tips del 1 av 3 | Tedags hos Tant Ninette

 9. Pingback:Polkagrisar & pepparkakshus | Tedags hos Tant Ninette

 10. Pingback:Årets søteste pepperkakehus! • Lev Livet Lett

 11. Pingback:Kristyr till pepparkakshus

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *