Blivande ballerinans balettkjol

Fixade den här tyllkjolen ifjol och den gjorde stor succé. Fast ungen verkar mer vilja bli akrobat än ballerina – benen är mest upp i vädret hela tiden!

Såhär gör man:

Man tar en massa tyll, om tyllen är bred (min var ca 145 cm bred) så behövs 2-4 meter beroende på hur tjock kjol man vill göra. Ett ännu enklare knep är att köpa färdiga smala balar med tyll (runt 10 cm breda, 22 m långa), brukar säljas i brudbutiker.Dom är det bara att klippa av i såna längder man vill ha, lätt som en plätt.

Men om man har den bredare tyllen som jag, så tar man först och gör en mall av kartong så att det skall gå lite fortare att klippa tylldelar i den storlek man vill ha. Kartongbiten man använder skall vara den bredd man vill ha på själva tylldelarna  (ca 10 cm) och dubbla längden som man vill ha på kjolen.

Man viker tyllen så att den är kartongens bredd, så virar man tyllen runt kartongen, vira vira vira, och när man är  färdig klipper man av tyllen längs kartongens kortsidor. Sen virar man tylldelarna på nytt runt kartongen, men den här gången klipper man av dem på långsidan. Voila, så har man en massa lika stora tylldelar som är samma storlek som kartongbiten, dvs dubbla längden på kjolen, men 10-15 cm breda.

Man tar ett fint band, kollar med blivande ballerinan vilken längd skulle vara lämplig för att knyta runt midjan plus en fin rosett. Runt detta band fäster man sedan tylldelarna på ett enkelt sätt: man tar en tylldel, viker den dubbelt, lägger den över bandet så en liten ögla sticker upp på ovansidan. så tar man nedre delen av tylldelen och trär den genom öglan med bandet i mitten och drar åt så den sitter som den skall runt bandet. Så fortsätter man och trär på så många tylldelar som man vill ha. Här finns en bättre bildförklaring på hur man gör, men med gummiband i midjan i stället för organzaband som jag använde.

Det tog väl en 15 minuter för mej att göra den här fina balettkjolen, kostade inte så mycket heller. Och resultatet – en mycket nöjd blivande ballerina!

En kommentar

  1. Tänk om man hade fått en sån när man var barn…vilken lycka!! 🙂

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *