Roligt experiment

Ena sonen fick en så rolig experimentlåda till födelsedagen, och förutom alla möjliga roliga experiment med magnesium och magneter och citronsaft och annat så fanns där också tips på hur man kan färga blommor.

Vi hade lite ont om blommor som lätt tar åt sig färg, så det har blivit att försöka med ringblommor och som du ser lyckades det inte alltför väl! men lite kan man ju se att den ena blomman har ändrat färg.

Själv gjorde jag det här experimentet när jag gick i lågstadiet och läste nån bok om blommor. Min mor köpte en vit ros som jag fick lov att försöka färga blå, och sen ge till min lärare på avslutningen. Rosen blev inte alls så blå som jag hade tänkt mej, men jag var så himla stolt när jag överräckte den!

Om du vill testa samma grej med nån unge eller helt själv, så är det bara att färga lite vatten med karamellfärg och låta en blomma stå och dra i sig av färgen. Om man vill kan man ta en blomma med lång stjälk och klippa upp stjälken på längden och så ha ena delen av stjälken i en färgs vatten och andra i en annan färgs vatten. Enligt teorin borde blomman då bli tvåfärgad, men vad jag minns från när jag var liten på 80-talet så funkade det inte särskilt bra när jag försökte. Men det är ju roligt att experimentera ändå!

Om inte annat så lär man sig att såna här experiment skall man helst göra utomhus och inte inne i ett vitt kök!

 

Följ Tedags hos Tant Ninette på| Bloglovin’ | RSS | Instagram | Pinterest | Facebook

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *