Det svåra med att få nya vänner

Det svåra med att få nya vänner i min ålder och med min bakgrund är att förr eller senare dyker det ofta upp ämnen som ibland gör att jag måste sätta stopp för vänskapen.
Ibland får man hintar när man märker att en ny vänskap säger saker som ”folk är så överkänsliga nuförtiden” eller ”Det ska nu bli en sån himla debatt om allting”. I nåt skede brukar det övergå till ”XXX (fyll i folkslag) är så himla (fyll i adjektiv)” eller [välj själv rasistiskt argument som de själva inte anser är rasistiskt].

Nuförtiden vet jag redan vartåt det barkar när jag hör de där inledande orden, och det händer ju att folk blir upprörda och tycker jag överdriver (är överkänslig, såklart!) för dom menar ju inget, och jag är så himla känslig etc etc etc – alltså jag har bara varit igenom de här argumenten så många gånger redan! För dom är det första gången som nån säger emot dom (”Astrid Lindgren skulle själv inte ha använt n-ordet alltså är det här en icke-debatt ”).

För mej är det femtielfte.

Bokstavligen.

Minst.

Om du märker på dig själv att du är en sån där person som tänker ”Folk är så himla överkänsliga nuförtiden”, så försök kolla på vad det är folk är överkänsliga över. Och vem som är det. Det är en milsvid skillnad på en vit medelålders dam som inte har några som helst vänner från minoriteter som ändå försöker vara respektfull och som kanske överkompenserar med att vara ”överkänslig” och en vit medelålders dam som är mamma till barn av afrikanskt ursprung som kanske har sett dem gråta sig till sömns på grund av rasism.

Försök sätta dig in i varför folk kanske är ”överkänsliga”. Och uttala dig inte förrän du har sett den andra sidans perspektiv, dvs om du är vit – sätt dig in i hur det är att vara svart innan du uttalar dig något som helst om n-ordet. Det samma gäller alla andra minoriteter. Det är den som det berör mest som har tolkningsföreträde.

Ibland känner jag mej som om jag ensamt simmar omkring och inte hittar nån att umgås med. Men hellre det än att umgås med såna som när det kommer till kritan inte ställer upp för mina barn, inte bidrar till en bättre värld, inte bidrar till mer positiv energi! Vi skapar själva den värld vi lever i.

 

RSS | Instagram | Pinterest | Facebook

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *