Dyslexi-tips för föräldrar

Jag har alltid läst böcker i mängder och när vi fick barn var det lätt att ha en rutin att varje kväll läsa för dem. Både för att vi älskar att läsa böcker, och för att det finns så mycket forskning som visar att det är bra för barn på så många olika plan – barnen får ett bra ordförråd, läsförståelsen ökar och man får ett bra tillfälle för mys och gos tillsammans, vilket är bra för vilket slags förhållande som helst.

När vi sen fick ett barn med dyslexi så ändrade det lite på hur vi förhåller oss till språket och det skrivna ordet. Nuförtiden är jag inte alls lika irriterad på Comic Sans-typsnittet, som är ett typsnitt som är lättläst för dyslexiker! Det finns också en renodlad font för människor med dyslexi som man kan ladda ner och använda t ex på sin Chrome book.

Vårt senaste knep är att lägga över böcker på Kindlen. Tyvärr finns det främst engelskspråkiga böcker för just Kindle, så hittills har det varit böcker som jag själv skrivit, och det är inte så dumt det heller! Jag kan skräddarsy berättelsen så att den är en spännande berättelse (vilket många lättlästa böcker inte är – de är oftast skrivna för mycket yngre barn), och det går att ändra typsnittet på boken så att det blir en dyslexivänlig skrift och till på köpet en storlek som känns lätt att läsa.

I vår fantasivärld strövar prinsessan av Pargasien omkring i de magiska skogarna och upplever en massa äventyr

En del debatterar e-böckers varande eller inte varande, och håller så benhårt fast vid att pappersböcker är bättre utan att tänka på att det finns så många människor med handikapp som har nytta av e-böcker. Folk är nostalgiska och tänker oftast endast ur sitt eget perspektiv – det gör vi alla. Men när man plötsligt får se ett nytt perspektiv är det svårt att gå tillbaka och tänka som tidigare. Jag kan se hur mycket nytta det gör att ha en bok som man kan ändra typsnitt och storlek på, och där man kan slå upp ord (gäller främst engelska ord på engelska).

Jag har också en helt annan förståelse för särskrivningar och hur svårt det kan vara för en del personer att se skillanden mellan särskrivna och ihopskrivna ord. Allas hjärnor är olika och en del hjärnor har det svårare att se skrivna ord än andra, men är bra på helt andra saker i stället.

Våra tips i korthet:

läs för barnen på kvällarna, också när de blivit stora nog att kunna läsa själva

– skaffa en e-boksläsare, om du bara kan, eller låna från biblioteket. På dem går det att ändra typsnittet så det blir lättare att läsa

– ifall du inte själv har läs- och skrivsvårigheter – tänk efter hur du pratar om läsandet och skrivandet och utgå inte från ditt privilegierade perspektiv! Sätt dig in i vad dyslexi är och ha ett öppet sinne för att leta efter lösningar och stöd för ditt barn

Vi letar hela tiden efter fler knep gällande läs- och skrivsvårigheter och tar gärna emot tips!

RSS | Instagram | Pinterest | Facebook

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *