Jullistan – såhär firar vi jul

Idag blir det en jullista som jag hittade hos Lindas lantliga (hennes dotter är btw en alldeles bedårande lucia  – kolla här!)

1. Vem firade jul i ditt hem förra julen / I vems hem firade du jul?

Vi firar alltid hemma hos oss själva, bara vi fem. Ibland kommer mina föräldrar hit och äter julgröt på morgonen, men annars är vi själva.

julkort

2. Vilket är ditt bästa barndoms-julminne?

Finns massor! Och inget av det är sånt som mina barn får uppleva, för när jag var liten var våra jular helt annorlunda med gäster och stoj och stim. Och andra julsånger än nuförtiden.

Jag fick fixa julkrubban i öppna spisen i vårt hus och den blev så fin att jag blev alldeles rörd själv! Den lilla julkrubban hade min mamma gjort en gång i tiden, och jag tyckte den var så vacker – den tilltalade mig som barn, och gör det fortfarande. Jag dekorerade med kvistar och bark och vad jag nu fick tag på och sen klippte jag ut små cirklar av silverfolie som jag satte fast på de sotiga väggarna i öppna spisen så att det skulle se ut som en stjärnhimmel. Och det var alldeles, alldeles underbart!

När jag var liten hade vi bara två-tre julskivor (LP-skivor) och två julkassetter. Jag fick spela Elvis-julalbumet fram till jul, men på julaftonen fick vi bara spela den skivan som hade körmusik. Vi hade också en julkassett med två syskon som sjöng, en storasyster och en lillebror, precis som jag och min lillebror. Speciellt den sången med refrängen ”Till Betlehem, till Betlehem, där Jesus nu är född” tyckte vi om (och ljudet av en åsna som gick).

Mitt tidigaste julminne är att öppna julkalendern som var fasttejpad på en fönsterruta i lekrummet. Min mamma måste hjälpa mig att öppna luckorna med en nål, så att kalendern inte skulle gå sönder, och när vi öppnade en lucka lystes bilden bakom upp av solen bakom. Det var så vackert! Den allra sista bilden var allra vackrast, med en bild av krubban.

026-3
Min finaste krubba, som inte alls är lika fin som min mammas krubba var när jag var liten! (hemgjord, med figurer som vagt ser ut som människor, och vid det här laget rätt så skamfilad – men väldigt kär!)

3. När julhandlar du? Har du handlat alla julklappar?

Så tidigt som möjligt och helst inte i en fysisk butik. Jag börjar beställa julklappar redan i september. Har redan handlat allt klart – nu återstår att paketera allt utan att ungarna märker det! (3 lediga vardagar kvar, sen är de hemma över jullovet…)

4. När äter ni julmat?

Efter julkyrkan dvs cirka klockan 15. Alldeles lagom till Kalle Anka som hos oss här i Finland börjar kl 16.

080
Vi brukar alltid tända ljus på gravarna på julafton

5. Vad är det bästa på julbordet?

Att vi inte äter julbord! Vi äter kalkon och potatis och goda grönsaker och nånting gott till efterrätt. Jag har aldrig tyckt om julbord och i min barndomsfamilj hade vi traditionell mat exakt två gånger under alla år. Jag äter inte rött kött och vi har en del allergier i familjen, så förutom att det är supergott så blir det enklast såhär med kalkonmiddag.

088

6. Hur dags öppnar ni julklappar?

Efter Kalle Anka ungefär. Beror på hur länge ungarna orkar vänta. Jultomten brukar vid ett lämpligt tillfälle ställa klapparna på trappan, knacka på dörren och springa iväg.

7. Vad är den bästa julklapp du någonsin fått?

En jul fick jag en ask med medwurst som jag mumsade på hela julen! Den var en bra julklapp!

8. Hur länge efter jul har du kvar din julgran?

Till trettondagen eller tjugondag Knut, beroende på hur snabbt jag hunnit tröttna och hur gärna jag vill städa bort julen. I Danmark plockar många bort julen typ på annandagen, om inte tidigare rentav. När jag var liten hade vi en gång julgranen inne nästan ända till Påsk, så jag är öppen för alla alternativ!

008-3

9. Har du någon gång firat jul utomlands?

Beror på vad man menar med utomlands. Vi har inte åkt iväg för att fira jul på det sättet, men när vi bodde i Köpenhamn firade vi ofta julen i Finland så då var vi utomlands. Det var ingen höjdare att släpa julklappar i kappsäckar, eller ännu värre – julen då mina föräldrar kom och hälsade på oss och flygbolaget slarvade bort deras bagage med alla deras julklappar…

10. Om du kunde ändra något med julen, vad skulle det vara?

Att vuxna människor skulle sluta fråga barn om de har varit snälla nog att få julklappar av jultomten!

Att det inte alltid precis varje år dyker upp en massa rasistiska kommentarer på nätet som gör att jag bara vill sudda ut allt som heter jul från hela jordklotet. För er som är lyckligt ovetande (som jag var för några år sedan, då när jag ännu hade julstämning varje år och med nostalgi såg fram emot att låta mina barn få uppleva likadana stämningsfulla jular): VARJE år blir det ett halloj om 1. det är en mörkhyad lucia 2. det ännu värre, är en mörkhyad pojke som är lucia 3. att det inte ska vara luciatåg 4. om jultomten är brunhyad 5. den där hemska holländska rasistiska jultomtetraditionen 6. den där hemska finska rasistiska stjärngosse traditionen (som jag var fullständigt ovetande om tills för några år sen) 7. pepparkaksgubbar i luciatågen och annat som jag inte kommer på just nu.

Det är lite svårt att få nån julstämning när man blir så ledsen över sånt där som dessutom till på köpet ofta gillas på facebook av folk eller släktingar som man känner.

Tänk dig själv om du precis varje år får höra att ditt barn ser fel ut – det är lite svårt att bli glad över julen då…

018-4

11. Tror du att vi får en vit jul i år?

Det skiter jag i! Blir det inte en vit jul, så blir det en dansk jul, och vi vande oss av med det här att det skulle vara snö på julen när vi bodde i. Det är inte det viktigaste att vi får snö.

129-2
Ibland regnar det, men vi har roligt ändå!

12. Hur länge är du ledig vid jul?

Beror på hur man ser på saken. Antingen är jag permanent på jobb eller så är jag permanent ledig. Själv tycker jag att jag inte blir ledig på nytt förrän 9. januari när skolan börjar på nytt!

Min favoritdag på julen är ibland julgransplundringen – jag packar ner julpynt och ungarna käkar pepparkakshus och hjälper till med röjningen, och vi lyssnar på julsånger och har det jätteroligt!

003

Följ Tedags hos Tant Ninette på| Bloglovin’ | RSS | Instagram | Pinterest | Facebook

3 kommentarer

  1. Ni är så fina! På alla sätt… och den där trion ungar ger mig leende och juliga känslor. God Jul! Kram!

  2. Känner igen mig så i det du skriver om rasismen som frodas inför varje jul och skrev faktiskt själv om det igår. Gillar hur ni skapar era egna traditioner, här skapas det också utifrån vad som passar just mig och just nu. Fortsätt ta hand om er!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *