Böcker för barn och andra människor

Jag råkade nämna på ett internetforum att jag var irriterad på en del vuxna i mina barns närhet som fortfarande trots att det är tvåtusennånting insisterar på att dela upp böcker i pojk- och flickböcker, och vips hade jag två radiointervjuer på gång!

Här kan du lyssna och läsa mer om det här med indelningen av böcker. Det var jätteroligt att träffa Johanna Ventus och prata just böcker,  som har varit min passion så länge som jag har kunnat läsa!

Att läsa, och att läsa precis allting mellan himmel och jord, har minsann bidragit till att vidga mina vyer. Inte nog med att det är skön underhållning, man lär sig saker och ting utan att man ens märker det. Det är därför det känns så beklämmande att en del vuxna fortfarande i denna dag insisterar på att begränsa för en del barn, och då specifikt för killar.

Man liksom räknar med att tjejer läser allting, så dem behöver man inte satsa på, men killarna – de är ett problem. I stället för att verkligen göra nåt åt saken, så inbillar sig en del att de hjälper killarna genom att rekommendera böcker som tilltalar specifikt killar utan att tänka efter att alla kanske inte är likadana! Man kan inte dra alla ur ett kön över en kam – det finns så många olika varianter, och alla är när det kommer till kritan individer.

Vad kan man då själv göra för att få killar att läsa mera böcker?

Det som behövs är bland annat fler läsande manliga förebilder. Fler läsande pappor, farbröder, morfäder och män överlag. Män som visar att dom läser och som visar uppskattning för läsning, t ex min egen make som på kvällarna ibland sitter med en bok i soffan  i vardagsrummet. Pappor som läser för sina barn och som läser ALLT – också det som en del påstår är tjejböcker. För vet du vad – det finns ingenting som heter tjej- eller killböcker! Böcker går helt bra att läsas av precis vilket kön som helst.  Det värsta som kan hända är att man får insikter i hur andra människor tänker, något som kallas empati.

En annan sak som också kan begränsa är vad folk tycker är böcker och litteratur.

Nuförtiden är barnböcker så mycket mer än bara Wahlströms gröna o röda inbundna böcker! Förutom vanliga romaner finns det fantastiska bilderböcker. Det finns lätt att läsa-böcker, det finns faktaböcker, det finns serietidningar och min favorit som inkörsport för äldre barn som inte är så vana vid att läsa: serieromaner (graphic novels).

Ungdomsböckerna är inte vad de en gång var, utan en mycket bredare kategori som numera läses lika mycket av vuxna som av tonåringar. På engelska kallas de Young Adult, YA – ett begrepp som jag tycker funkar bättre som försäljningsknep.

Det kommer hela tiden fler och fler riktigt jättebra barn- och ungdomsböcker och det är så synd att barn som växer upp utan några som helst fördomar helt i onödan ska pressas in i kategorier som de själva inte har bett om.

Böcker är till för att utvidga världen, inte begränsa den.

imgp4481

 

Följ Tedags hos Tant Ninette på| Bloglovin’ | RSS | Instagram | Pinterest | Facebook

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *