Pojkböcker är bara för pojkar

”Om jag läser boken Vargbröder så kommer det att växa ut en snopp på mej!”

”Men mamma – herregud som du låter!”

”Det är med flit – ibland när man pratar med folk och dom säger nåt absurt, så märker dom det inte ifall man inte själv poängterar det absurda. Det är det jag gör – säger att jag kan få en snopp om jag läser pojkböcker. Som om det skulle hända liksom! Men vad tror dom händer om en flicka läser det som dom kallar en pojkbok, eller om en pojke läser det som dom kallar en flickbok? Det enda som händer är att den som läser antagligen blir bättre på att förstå hur andra människor tänker.”

”Knäppt”

”Jepp. Det är som när du var liten och du och en annan pojke hade på er strumpbyxor. Ni var alltså bebisar, och den där andra pojkens farfar sa åt pojkens mamma: ”hur kan du ha strumpbyxor på ungen – tänk om han blir homosexuell?”. Han skämtade, men nånstans därunder så fanns det allvar. Han var på riktigt rädd att pojken skulle växa upp och inte bli lika macho och så kallat manlig som sin far och farfar.”

”Det är såna där som röstar på Donald Trump”

”Just det. Och dom där så kallade machotyperna – en av dom svimmade redan bara av att vara med på ett ultraljud när frun var gravid.”

”På riktigt?”

”På riktigt. Kommer du ihåg din kompis S? Minns du hur han hela tiden gick omkring med en sopborste? Vad tror du en del människor skulle ha tyckt om det?”

”Att han kanske höll på med sånt som kvinnor gör. För förr i tiden var det bara kvinnor som städade”

”Jepp. Är det inte absurt? Nu går vi och städar köket”

 

Att tänka på:

  • J.K. Rowling heter inte Joanna Rowling på bokomslaget – för i så fall skulle hon inte ha sålt lika många böcker till pojkar, eller framför allt till vuxna som köper böcker till pojkar.
  • Folk klagar på att pojkar inte läser så mycket böcker. De har också kommit fram till att pojkar mest läser böcker riktade till pojkar medan flickor läser böcker riktade till alla. Så prackar de ”pojkböcker” på pojkarna som redan läser lite, och sen blir folk förvånade över att nästa generation, och nästa, och nästa, växer upp och fortfarande har kvar samma gamla stereotyper… Och pojkar som läser mycket blir stigmatiserade för att de läser böcker skrivna av alla. Också det som inskränkta personer kallar flickböcker.
  • Lättaste sättet att lära sig ett nytt synsätt är att befinna sig inne i någon annans huvud – telepati i bokform.
imgp3920

När ska 1950-talet ta slut?! ”Flick-” och ”pojkböcker” hör inte hemma på 2000-talet!

Följ Tedags hos Tant Ninette på| Bloglovin’ | RSS | Instagram | Pinterest | Facebook

2 Replies to “Pojkböcker är bara för pojkar”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *