Jag lovar att alltid säga till när någon säger något rasistiskt

022

Ingen av oss är så färgblinda att vi inte ser skillnad på hudfärg på folk. Och det där märker barn och blir bara förvirrade om vuxna insisterar på att vara ”färgblinda”

En gång i tiden fanns det en Facebookgrupp som hette ”Jag lovar att alltid säga till när någon säger något rasistiskt”, och jag gick med i den.

Och jag har hållit mitt löfte.

Ibland  säger folk rasistiska saker med uppenbart syfte att väcka uppmärksamhet.

Ibland säger de rasistiska saker av ignorans. För att de ”alltid har gjort så”.

Ibland säger de rasistiska saker och tror att dom i själva verket säger sånt som är snällt och välmenat.

I alla de där fallen säger jag till, så vänligt jag förmår och hänvisar till vidare läsning eller vidare dialog.

Ibland ändrar folk sig. Inser att bilden de länkar till kommer från en rasistisk sajt. Inser att de inte tänkt tillräckligt mycket igenom det här med ”färgblindhet”. Inser att de kanske inte roade så mycket som lät rasistiska när de använde n-ordet.

Ibland blir folk bara arga.

Jag tar emot alla de här reaktionerna och rymmer dem, för mina barns skull. Det är för deras skull jag gick med i den där gruppen. Det är för deras skull jag testar mej fram med olika svar.

De skall inte ha en mamma som inte har någon aning om vad man ska säga när ens klasskompis berättar en rasistisk vits.

De ska inte ha en mamma som inte vet vad man kan göra när folk envisas med att röra vid ens hår.

De ska inte ha en mamma som inte vet vad man ska svara när kompisar kommenterar ens utseende.

De ska ha en mamma som har svaren på en del av de där frågorna. Som har vadat igenom träsket av fel-svar och rätt-svar och något ditåt-svar. Som tar smällarna för deras del. Som är den som är obekväm och jobbig att ha att göra med, för man får ju aldrig bara prata som man vill. Som är den som trots att hon är nervös precis varenda gång, trots att hon varenda gång frågar sig om hon gjorde rätt ändå gör det. Som ställer sig på barrikaderna för sina barn, också när omgivningen tycker att det är frågan om en struntsak.

Det är viktigare att mina barn får en trygg uppväxt och får hjälp när de utsätts för rasism, än vad folk tycker om mej.

Jag kan ta att folk inte alltid gillar mej. Det har alltid funnits folk som inte förstått sig på mej och som har baktalat mej och varit arga på mej för allt möjligt. Jag blir ledsen och sårad, men jag vet att jag överlever sånt. Jag kan ta emot de här smällarna så att jag har en färdig kommentar åt mina barn den dag när de behöver det. För den dagen kommer förr eller senare (och har redan varit här).

”Nej, det är inte dej det är fel på – och du kan säga såhär i en sån situation”

 

 

Följ Tedags hos Tant Ninette på| Bloglovin’ | RSS | Instagram | Pinterest | Facebook

2 Replies to “Jag lovar att alltid säga till när någon säger något rasistiskt”

 1. Emmelie

  Jag skulle så väldigt gärna vilja läsa me om det här, om hur och vad du säger. Anstränger mig själv för att säga ifrån, men tycker ändå ofta det är svårt att hitta orden. Att nå fram, inte böja sig men ändå säga det så trevligt som möjligt..

  Reply
  • Tant Ninette Post author

   Ibland är det nog svårt att låta hövlig och snäll! Och jag är säker på att de flesta upplever att det är obehagligt att jag påpekar nåt, oberoende hur mycket jag har försökt att låta neutral. Det låter inte neutralt i deras öron, redan pga det faktum att jag påpekar nåt!
   Men med tiden har vissa saker blivit lättare att kommentera. Ska nog ta och skriva ett blogginlägg om det – tack för din kommentar! 🙂

   I början var det svårast att hitta orden. Nu hittar jag ord, men dom upplevs som sagt inte alltid som så himla neutrala som jag tror. Men jag tror jag rör mej åt rätt håll i alla fall!

   Reply

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *