Mina 100 mål i livet (de är visst bara fyra stycken!)

Ibland kan saker som på ytan ser roliga och lättsamma visa sig ha mycket mer djup och säga mer om en som person än man någonsin tänkt sig. Lite som vilken slags frisyr man har, eller om man ens har en frisyr, vilken slags bil man kör, vilket hus man bor i och vilka människor man omger sig med.

En sån grej är det här bloggfenomenet ”100 mål att nå”. Det startades av Blondinbella som listade sina 100 mål, och har spridit sig hit och dit i bloggvärlden.

Ett roligt tidsfördriv kan det tyckas på ytan, men det är ett mycket djupare inlägg än så. Våra 100 mål, eller hur många man får ihop, säger något om våra värderingar och om vad vi tycker är viktigt här i livet.

Tidstjuven skrev ungefär vad jag tänkte när det gäller den saken.

Ibland känns det som att vi lever i en värld där alla är så besatta av att uppfylla sig själva och nå så orealistiskt höga mål att vi missar mycket längs vägen och glömmer det som är allra viktigast. Det vill säga nuet och det egna välmåendet. Sist och slutligen är det rätt ledsamt att ha som mål att bli ekonomiskt oberoende och resa jorden runt ifall det samtidigt innebär att man glömmer bort att uppskatta vardagen och att man bränner ut sig på kuppen…

Precis så tänker jag också. När jag funderade på 100 mål för mej att nå så tog listan slut rätt så fort.

Såhär ser min lista ut:

 1. sova bättre på nätterna.
 2. skriva någonting 5 dagar i veckan
 3. ta upp min hemmayoga igen efter pausen
 4. någon gång besöka Chelsea Flower Show

Resten tar jag sen när det händer. Mina barns liv är deras egna och om de gifter sig så gör de det och då kommer jag att stödja dem. Gör de det inte så stödjer jag dem också. Får jag barnbarn så blir det kul. Får jag inte så hittar jag säkert på nåt annat att slösa min extra kärlek på. Stressa mindre gör jag redan så gott jag kan, så det ser jag inte som ett mål i sig. Resor kunde vara kul, men de tar jag sen om jag har råd till det. Jag värdesätter tid mer än pengar och väljer därför bort lättfådda pengar i form av sponsorer till bloggen och jobb som gör att jag inte kan vara hemma och göra det som jag vill mest: vara hemma när barnen inte är i skolan, sitta vid min dator och skriva texter och fotografera. Leva med mig själv som person, leva med mina livsval och mina värderingar.

Varför stressa mera för något som jag ändå inte vill ha liksom?

Man behöver inte bli ekonomiskt oberoende och resa jorden runt för att hitta sig själv. Man kan göra det precis där man bor. Tricket är att inte önska sig fullt så mycket. Behöver man inte nya designerskor och väskor och dyra gallerimålningar så behöver man inte stressa mer utan kan vara nöjd med loppisfyndade saker och konst som man tillverkar själv.

IMGP8532

Hur jag än vrider på saken så har jag det ändå bättre än största delen av befolkningen på vår planet.

Trots husskulder, trots brist på pengar varje månad, trots kaos i familjelivet ibland (konstant).

Jag bor i ett fredligt land i ett hus och har mat på bordet precis som mina tre barn som går i en skola där man tar i beaktande deras behov. Vad mer kan man önska? Allt det andra är bara gräddet på moset, och välkommet om det dyker upp, men inte mål som behöver ödslas energi på tycker jag.

Tricket med att få vad man önskar sig här i livet är inte att önska sig mer – det är att önska sig mindre.

Att stanna upp och fundera: vad är det jag vill här i livet? Vad är viktigt för mig? Vill jag leva nu eller vill jag leva sen? Vad kommer jag att ångra mej när jag är på min dödsbädd?

Följ Tedags hos Tant Ninette på| Bloglovin’ | RSS | Instagram | Pinterest | Facebook

2 Replies to “Mina 100 mål i livet (de är visst bara fyra stycken!)”

 1. malin / en gul apelsin

  Ja o ja. Jag kommer inte på nästan något alls jag skulle vilja skriva på en dylik lista, tycker det mest skapar stress och ångest. Bäst mår man när man är förnöjsam och klarar av att inte oroa sig för framtiden. Och det är jag ganska bra på!

  Reply
 2. mother mary

  Klok som en bok är du. Skulle misstänka att det finns en och annan som har som mål att bli som du! <3 Även de minsta målen stressar en ibland, just idag är jag sjuk och då blir målen mer realistiska, sova, läsa och äta. Jag jobbar på att bli mer avslappnad i måltänkandet till vardags också…

  Reply

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *