Återbruksljus

011

Det här är vad jag gör med ljusstumpar – smälter ner dom och gör nya ljus!

Att bränna ett ljus som man själv gjort, är något av det roligaste som finns. Enda problemet brukar vara att få ihop tillräckligt många ljusstumpar – jag gör ljus av våra allt eftersom. Ibland har jag tur och får ljusstumpar som folk i min omgivning sparat på och inte vet vad de ska göra av. Och jag gör gladeligen nya ljus av dem!

Innan jul fick jag en stor låda full med ljusstumpar av Lotta (här hittar du hennes blogg!) och tillsammans med ett lila ljus som inte brann ordentligt plus några rosa ljusstumpar fick de bli till ett par nya tjocka blockljus.

005

Först gjorde jag ett hål i bottnet på en chipsburk med hjälp av en hammare och en liten skruvmejsel.

Sen tog jag lite veke och stack igenom hålet och drog igenom hela chipsröret. Jag fäste veken i bottnet med lite tejp – alldeles för lite visade det sig! Stearinet rann ut när jag hällde det i röret. Det lönar sig btw att göra ljus på ett underlag som tål lite stearin, som vår betongbänkskiva.

Nästa gång jag gjorde ett ljus fäste jag veken med massor av silvertejp – det lönar sig att låta den gå långt upp över kanten! Eller så ha i bara lite stearin och låta stelna som ett botten, och sen först hälla på resten av ljusmassan.

009 (2)

På ovansidan av chipsburken fäste jag veken i en pinne och klippte av den. På det här sättet får man en veke som är rak och fin mitt i ljuset.

Sen var det dags att smälta ljusstumparna. Jag hade dem allesammans i en aluminiumform som jag ställde på vedspisen, men om man har en vanlig spis så lönar det sig att smälta ovanför vattenbad så det inte blir alltför hett.

När alla ljusen hade smultit hällde jag ljusmassan i chipsröret och såg till att inte hälla i några vekar eller metalldelar från ljusstumparna. Sen fick ljuset stå och stelna tills jag pillade bort chipsburken.

020 (2)

Den här gången glömde jag helt bort ljuset när jag väl hade hällt i ljusmassan. Annars lönar det sig att picka lite hål i mitten på ljuset när det håller på och stelnar – det blir lätt håligheter i mitten annars, när ljusmassan drar ihop sig, vilket det blev på det här ljuset. Det kan man se på det där lilla hålet som finns snett nedåt till höger om veken. Men ljuset brinner fint ändå! Jag glömde alltså bort att göra den här proceduren på bägge ljus som jag  gjöt. När jag märkte det tog jag och hällde i lite mer ljusmassa på det andra ljuset, som hade ett ännu större hål överst så det lätt gick att fylla på med extra ljusmassa.

Bättre är att inte glömma bort ljuset! Har man otur blir det en enorm hålighet i mitten och så flammar veken farligt mycket upp när den plötsligt får massor av utrymme.

034 (2)Supermysigt på kvällarna med eget blockljus!

Gjort av gamla ljusstumpar som annars hade slängts bort. Ungarna åt frivilligt chips så chipsburken och ljusstumparna var gratis. Det enda som kostade något var veken, och den var inte särskilt dyr. Ett såhär stort blockljus skulle annars kosta en hel del, så jag är nöjd med både besparingen och återvinningen!

 

Följ Tedags hos Tant Ninette på| Bloglovin’ | RSS | Instagram | Pinterest | Facebook

7 kommentarer

 1. Fint ljus! Jag har hört man måste tillsätta något (är det kanske ren stearin?) när man lagar ljus av ljusstumpar. Men det funkar alltså bra utan?

 2. Eva Forsberg

  Ett litet tips, här ger kyrkan gärna bort ljus om man vill ha att stöpa.

  • Tant Ninette

   Åh, tack för tipset! Det ska jag kolla upp. Jag har för mej att kyrkan brukar ha ljusstöpardagar eller nåt sånt, så det kan hända att dom själva använder upp alla sina ljusstumpar, men det skadar ju inte att fråga!

 3. Det där är så himla smart, snyggt dessutom!

  • Tant Ninette

   Tackar! 😀 P.S. tack till dej som orkar kommentera fast jag är så dålig på att svara! Har skurit ner på allt som tagit energi av mej i ett försök att komma ikapp med sömnen och dit for också att läsa bloggar och kommentera på andras bloggar, vilket har gjort att jag inte har lika mycket trafik på min blogg som förr eller kommentarer – och jag är så glad för alla dom som ändå orkar kommentera trots att jag inte kommenterar tillbaks! 🙂

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *