Det finns inga gränser i skärgården!

Igår hade vi igen besök av en riktig kändis i lilla Pargas – det här gången var det krigsfotografen Giles Duley som besökte stadshuset för att berätta om sitt arbete som krigsfotograf.

Just nu håller han på och dokumenterar flyktingsituationen i Europa och ville avsluta sitt projekt med lite positiva historier, så han tog och besökte grannön Nagu!

Nagu är en liten äkta skärgårdsort dit man bara kommer med färja, och naguborna har verkligen varit förebilder för precis alla som tar emot flyktingar och asylsökande! Här kan du läsa en artikel om varför Giles Duley valde ut just Nagu och här finns lite mer text om det.

202

Här hittar du Giles TED-talk – en kortare variant av det tal han höll i Pargas.

Han var verkligen fascinerande! Behaglig talarröst och viktiga historier som trollband hela publiken. Efteråt när det var plats för frågor passade jag på att fråga honom om han inte fick PTSD av sina egna krigsupplevelser (han steg på en mina, och har numera bägge ben och en arm amputerade), men han sade att han har använt sig av sina upplevelser i sitt arbete och på det sättet fått en mening i det som skedde.

209

Jag beunderar verkligen Giles!

Det är inte alla som klarar av att gå igenom en sådan livskris och komma ut ur det en ännu bättre människa och till på köpet en som gör vår planet till ett bättre ställe, och han är verkligen en förebild för alla som varit med om nåt svårt. Och han var det redan innan sin olycka verkar det som. En supertrevlig människa, och verkligen fascinerande att lyssna på!

212

Efter Giles Duleys besök blev en stor grupp människor kvar i stadshuset för att diskutera ett kommande projekt. Från och med april kommer de asylsökande som nu bor i Nagu att flytta till Pargas, och eftersom det redan nu finns en del främlingsfientliga strömningar i vår lilla stad så har ett gäng eldsjälar dragit igång en rörelse som vill jobba för ökad kunskap i samhället, så att vi här i Pargas kan vara ett lika gott exempel som Nagu på medmänsklighet 0ch kärlek.

Bland dessa eldsjälar finns Patrik Hagman på bilden ovan – jag rekommenderar btw hans podcast om du som jag gillar att fundera på teologi (jag läste psykologi, teologi och filosofi när jag pluggade, plus pedagogik och senare ekonomi – och alla ämnen överlappar i viss mån!)

 

Imorgon måndag är det möte i stadshuset  kl 17 där staden informerar om hur det blir när de asylsökande skall bo i Pargas – hoppas speciellt alla som är skeptiska till saken dyker upp.

Alla som vill jobba emot rasism i Pargas och för ett samhälle där alla har plats är välkomna med på det öppna mötet i församlingshemmet på torsdag 7.1.  kl 18!  Hoppas att så många som möjligt dyker upp, och om ni inte kan komma – möt i stället upp den 6.2. då det kommer att ordnas ett evenemang i Brankis och på Malmen. Skärgård utan gränser, med plats för alla.

Sprid ordet!

 

Följ Tedags hos Tant Ninette på| Bloglovin’ | RSS | Instagram | Pinterest | Facebook

En kommentar

  1. Vilken människa!! Imponerande..
    Bra projekt ni drar igång.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *