Bruna tomtar

018 (2)

En gång i tiden förstod jag inte varför en del insisterade på att det skulle finnas bruna tomtar, och brun jultomte. Sen fick jag vidgat mina vyer lite grann, och förstod äntligen vad det riktigt handlade om. Det handlade inte om mig och min reaktion, vad som var ”riktig”  tomte eller ”riktig” jultomte/julgubbe. Det handlade om alla sådana som har brun hud och som också behöver få se sig själv vara representerade i populär kultur.

Jag var så van att vara den vars hudfärg ständigt representerades överallt att jag inte ens insåg att jag var blind för hur det var för andra!

När  vi sedan fick barn som hade brun hudfärg så kändes det förfärligt att de skulle växa upp med bara vithet som en norm – till och med julpynten var så himla vita (alla utom vissa 70-talstomtar, som t ex de på julpost-bilden – något jag reagerade på redan när jag var liten)

056

Jag bestämde mej för att göra nåt åt saken, för det var inte bara att gå till butiken och köpa bruna tomtar. Jag målade om några av mina danska trätomtar och gjorde nytt svart hår åt en del.

059 (5)

På det här sättet får alla mina barn växa upp och se sig själv vara representerade också i julpynten.

För att vara riktig krass och ärlig – jultomten och tomtarna är påhittade personer! Så dom kan lika gärna ha brun hudfärg som vilken som helst annan färg – allt vi behöver göra är att använda vår fantasi!

 

Följ Tedags hos Tant Ninette på| Bloglovin’ | RSS | Instagram | Pinterest | Facebook

En kommentar

  1. De blev jättefina 🙂

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *