Hur blir man kreativ?

En fråga som jag ofta får är hur man kan bli kreativ.

Jag brukar alltid svara: Genom att våga!

Steg nummer ett för att klara av en massa olika saker här i livet är precis detsamma: att våga. Att ge sig själv tillåtelse att misslyckas, att vara okej med att folk tycker man är lite konstig ibland/slösar tiden/inte har talang. Att sluta lyssna på den där inre rösten som säger åt en att man inte kan.

Kreativitet har inte med talang att göra. Det är ett synsätt. Vem som helst kan vara kreativ bara man har det där synsättet. Bara man vågar.

Mina barn har olika talanger och förmågor, men dom är alla kreativa på sina sätt, och framför allt – dom VÅGAR! Dom har en mamma som är deras största fan och tycker allt dom gör är fint, och som visar dom nya tekniker, nya sätt att vara kreativ på, och tillsammans blir vi alla mer kreativa, och får mer utlopp för våra inre känslor och världar.

När jag var liten trodde jag att man bara var kreativ om man av naturen kom på egna idéer för saker och ting. Sen växte jag upp och insåg att man faktiskt kan träna upp det. Så när mina barn experimenterar uppmuntrar jag dom, i stället för att som vuxna gjorde när jag var liten konstatera att den och den är bra på att rita, och den inte är det. Sånt tar ju bort alla vilja att experimentera och prova på nytt när man får höra att man inte är ”tillräckligt bra” på nåt. Vilket gör att tusentals, miljontals människor som också hade kunnat få en liten bit lycka ut av att få uttrycka sig lägger bort pennan som skrev för dåliga berättelser, penseln som målade för dåliga tavlor, saxen och limmet som gjorde för barnsliga pyssel.

Kreativitet handlar inte om att vara bra på nåt!

Det handlar om att vilja experimentera, att vilja prova på nya saker. Att gå en ny väg hem från skolan en dag. Att se nåt från en ny vinkel. Och det går att öva upp. Det gäller bara att våga göra det!

003 (2)

 

Följ Tedags hos Tant Ninette på| Bloglovin’ | RSS | Instagram | Pinterest | Facebook

En kommentar

  1. Det där tror jag verkligen på, att det handlar om att våga! Stämmer egentligen in på det mesta i livet och inte bara på kreativitet. Genom att våga mer lever vi lite mer och lite mer meningsfullt. Kramar Liza

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *