Pargas Pride på lördag – alla med!

På lördag ordnar några unga eldsjälar för första gången en Pride-parad här i lilla Pargas, och jag hoppas vi blir många som dyker upp och hjälper till och sätter Pargas på Pridekartan, och framför allt visar vårt stöd för alla pargasbor som vill leva med den sexualitet som dom själv känner för.

11231811_1888756261350029_8506200360085383006_o

Prideparaderna började ordnas i USA för att påminna om kampen för lika rättigheter för alla oberoende av ens sexualitet.

Allt som inte föll inför normen som då var heterosexualitet, sågs tidigare på 1900-talet som problematiskt och till och med som en mental sjukdom.

Folk som tillhörde LGBT-communityn (Lesbisk, gay dvs homosexuell, bisexuell och transsexuell) i USA hade länge kämpat öppet för lika rättigheter och det hela kulminerade i slutet på 1960-talet i det som kallas ”the Stonewall Riots”. Stonewall Inn var ett ställe som många LGBT flitigt besökte och som utsattes för en våldsam polisrazzia, men den gången blev det liksom droppen och folk protesterade vålsamt mot polisvåldet och mot särbehandlingen. Här kan du lyssna på en jättebra podcast om just the Stonewall Riots. Det är den puben som Ian McKellen och Patrick Stewart (mina idoler!) står framför på fotot i New York där dom håller i varandras händer, och anledningen är just the Stonewall Riots och hela Priderörelsen som föddes som en följd av det.

Man började marchera för lika rättigheter, och det har man gjort ända sen dess i fler och fler städer, fler och fler länder och nu är det lilla Pargas tur!

11894193_1888756198016702_6094635319980084794_o

På lördag är det dags – paraden startar vid Brankis på lördag kl 13, samling en halvtimme innan, och går till centralparken där det blir picknick och Miss Gay Finland uppträder.

Imorgon fredag ordnas det plakattalko i Piugen kl 17-18. Teaterboulage har donerat en del material, men man får gärna ta med eget också.

11900092_1888756151350040_2556958553589726092_o(1)

Alla med!

LGBT, Q (Questioning/Queer som tydligen betyder lite olika, men oftast symboliserar att man inte riktigt vill placera sig i nåt specifikt fack – man funderar på saken liksom!), hetero, Cis (som betyder att man har samma kön som man blev tilldelad vid födseln) – alla med och visa sitt stöd!

Människans sexualitet är inte statisk. Ingenting i naturen är svart och vitt, och gränserna är alltid flytande när det gäller precis alla djur, också människan. Detsamma gäller sexualiteten. Alla ska ha rätt att välja vad dom själv vill på det området, och vi behöver alla ställa oss upp och stödja allas rätt att få vara sig själva!

P.S. Du hittar mer info om eventet på Pargas Prides-facebooksida!

P.P.S. Man kan klä sig precis som man vill, dvs vill man ha regnbågsfärger så får man, men alla är välkomna precis sådana som dom är – det är det som är själva pointen med paraden!

Följ Tedags hos Tant Ninette på| Bloglovin’ | RSS | Instagram | Pinterest | Facebook

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *