Mer om krusidulliga Barsjahuset

032

Idag tänkte jag visa upp lite mer hur det gick till när jag gjorde mitt krusidulliga Barsja-hus. Ett hus som gillas av alla i familjen, men som trots det inte är ungarnas favoritpepparkakshus just nu – dom suktar efter pepparkakshusbyn som vi har i matsalen, och vars hus har massor med godis och kex på taken!

001 (2)

Julgranarna på pepparkaksgården är gjorda av olika storlekars stjärnor, precis som Barsja tipsade om. Jag använde mej av 2-3 stora stjärnor, 2-3 mellan stjärnor och ett antal pyttesmå stjärnor per gran.

007 (2)

Husdelarna var inte helt exakta när dom kom ur ugnen så jag tog och skar till dom lite grann med en sågtandad kniv. Dom mindre delarna filade jag med ett rivjärn. Jag testade att alla delar passade ihop med varandra innan jag började dekorera dom.

022

Jag dekorerade delarna såhär när dom ännu låg på bordet. Uppe i högra hörnet på bilden ser man min mobil som jag hade framme med bilden på Barsjas Pepparkakshus på, så att jag kunde kolla på den när jag skulle spritsa.

002

Såhär brukar jag göra om jag tar paus i spritsandet: jag ställer spritsflaskorna eller spritspåsen i ett glas med vatten, så slipper man problemet med stelnad kristyr i tyllmynningen.

023 (2)

Jag hade glömt att skära ut fönster i husets sidor, så jag dekorerade dom med lite hjärtan och krusiduller i stället. Jag använde mej av vit kristyr (& en ca 2 mm:s tyll), ljusblå kristyr (en ca 1 mm:s tyll) och rosa kristyr (samma, dvs ca 1 mm:s tyll), plus några strösselstjärnor som jag hade hemma. Jag hade inte så mycket godis och pynt hemma, så det blev att använda det som fanns!

034

Jag satte ihop husväggarna först, med hjälp av kristyr. Lät som stå och torka några timmar och stöttade under tiden upp väggarna med några glas (man ser hur jag gjorde på en bild i det här inlägget). Sen när väggarna hade torkat klart lade jag på taket och lät kristyren torka fast och när allt var torkat och klart pyntade jag taket. Till sist spritsade jag en kant runt huset med hjälp av en stjärntyll och tryckte i vita godiskulor i kristyren.

Det var faktiskt mycket enklare att göra huset än man skulle tro! Det ser extra läckert ut på grund av konfekten tycker jag – nästan så till och med jag vill kasta mej över huset och käka upp det! Det här huset tänker jag att vi ska spara till några speciella gäster och göra en riktig festdessert av det efter jul!

 

RSS | Instagram | Pinterest | Facebook

 

 

3 kommentarer

  1. Det här med pepparkakshus är nog din grej det! Så vackert!

  2. Ååh såå snyggt!! Ser riktigt riktigt smaskens ut*

  3. Alltså helt otroligt! Du skulle skratta så du låg dubbelvikt om jag la de pepparkakshus vi knåpat ihop bredvid en sån här skapelse!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *