Hur man skriver en bok – såhär gjorde jag!

Såhär gick det till när vår bok blev till

Den här bilden kom inte med i boken, men det var alltså här vi började med dom första bilderna till boken!

1.Det var en gång som vi träffades, Kamomilla och jag. Hon höll på och utbilda sig till fotograf och ville göra en bok med nån, och jag gick hemma och pysslade och letade efter nåt meningsfullt att hålla på med som skulle kunna ge folk ett lättare svar på frågan ”Men vad jobbar du alltså med…?” när mitt svar ”jag är hemma med barn” inte riktigt föll alla i smaken. Plus att jag behövde fler intellektuella utmaningar än att kratta löv och laga mat, kände jag! Kamomilla gillade vårt hem och alla mina små pyssel, så hon föreslog redan på första träffen att vi skulle göra en bok tillsammans. Toppen! sa jag direkt på momangen, och så började vi brainstorma fram idéer.

2. Vi brainstormade ett bra tag, varje gång vi träffades, vilket inte blir alltför ofta när vi bor på olika sidor om en färja, och idéerna ville liksom aldrig ta slut! Första tanken var en slags årstidsbok med pyssel året om, och vi gjorde till och med ett utkast som vi skickade till olika förlag. Sen kom livet emellan, min mamma blev sjuk och det hände en massa saker, så bokprojektet lades på is ett helt år.

tekopp

4. Vi trodde benhårt på vårt bokprojekt och så småningom satte vi igång igen med att producera material till boken. Jag pysslade febrilt i flera veckor och sen kom Kamomilla förbi och plåtade under några timmar. Sen skickade hon ett urval av bilder till mej och under tiden skrev jag texter. En dag insåg jag att det här höll på att bli en alltför tjock bok, så jag sade åt Kamomilla att hörrdu – det här blir två böcker det här. Sen när vi kom på att bok nr 1 skulle heta samma som min blogg, ”Tedags hos Tant Ninette”, så föll dom sista pusselbitarna på plats. Jag kunde plötsligt skriva alla texter som jag behövde, och under perioder på vintern när jag var lite mer sysslolös än vanligt satt jag mej vid datorn och gjorde grafiken till boken. Jag gjorde massor av olika mönster och små bilder som jag ännu inte riktigt visste hur jag skulle använda.

3. Så en dag träffade jag Jocke från tryckeriet Fram, som jag känner sen liten, och han var diskret nog och påpekade inte att jag helt hade missat att han jobbade på ett tryckeri (jag har liksom noll koll på vad folk arbetar med!), men började berätta om hur det kunde vara ett alternativ att ge ut en bok själv. Naturligtvis! tänkte jag, som ju redan höll på och läste Maria Österåkers blogg och hon hade ju gett ut till och med två böcker själv så om hon kunde göra det så kunde kanske andra också göra det. Så jag satte mej ner och räknade ut lite på finanserna vad som skulle behövas för att ge ut en bok själv, hur många böcker vi skulle sälja för att gå på plus, och jämförde det med vad vi skulle få i handen om vi hade ett förlag. Jocke tipsade om Svenska Kulturfonden som ofta understöder finlandssvenska författare, så vi tänkte att där kunde vi kanske få ett startbidrag. Jag pratade med Kamomilla om det och vi var båda överens om att om vi skulle testa på det här att ge ut boken själv, med början i en massa hållna tummar om att Kulturfonden skulle bevilja vår ansökan.

4. Jag skrev en ansökan med hjälp av snälla Åsa på Kulturfonden. Inte nog med att Kulturfonden understöder en massa kulturella grejor i svenskfinland – man kan till på köpet på hjälp i hur man skriver ansökan så man inte skriver nåt helt tokigt! Sen blev det att vänta flera månader på att få höra hur det gick med vår ansökan.

5. till sist kom så dagen då vi fick veta att vi hade blivit beviljade bidrag till boken. Stort jubel och glädjerop i båda våra familjer! Nu blev det dags att sätta igång och göra boken riktigt på riktigt. Jag satte mej ner framför datorn och gjorde ett utkast som kändes ok, men inte helt bra. Jag blev sjuk och var sjuk i åtta veckor och var stressad över att jag inte kunde göra nåt på boken under tiden, men sett i efterhand behövdes den tiden för att låta idéerna mogna.

teförpackning

6. Boken kändes nästan färdig, den bara saknade den där lite extra grejen som gjorde det till ”Tedags hos Tant Ninette”-boken och inte vilken som helst pysselbok. Jag hade tur och fick besök av en kompis som jobbar med konst, och hon gav så bra feedback! Hon sa allt sånt där som jag hade tänkt lite grann, men inte vågat tänka rakt ut. Jag skulle ösa på med fler färger, med mer personligt, med fler mönster. Efter hennes besök blev boken klar i ett huj! Jag satt flera dagar på rakan och lade in mönster, gjorde ny grafik, fixade och trixade i photoshop och ändrade om på det mesta. Sen kändes boken nästan klar!

126
Korrekturläsning – inte min favoritsysselsättning, om man säger det så! Jag föredrar att sitta och greja med bilder.

7. Sommaren gick och vi korrekturläste boken om och om igen. Till sist stod jag inte ut att se på texten längre. Jag fick hjälp av en kompis i Sverige som hittade alla dom sista felen som alla vi finlandssvenskar hade missat, och efter hennes genomläsning kändes det som att boken var klar att laddas upp till tryckeriet.

8. Det här var det jobbigaste momentet av hela bokhallojet – att ladda upp boken, och att försöka få den att vara helt felfri innan! Plus att vänta på att den färdiga boken skulle komma hem. Nervkittlande och pirrigt vill jag lova!

9. Sen kom då boken, och den var till och med finare än jag hade trott! Lika fin som jag hade drömt om, men jag hade inte vågat hoppas att den faktiskt skulle bli så fin som jag hade önskat – det är den! Med helt den rätta sortens pärm som jag valde tillsammans med Jocke på Fram (soft touch heter den – om du äger ett ex av boken, så kan du känna på pärmen och märka hur skön den känns under händerna!), rätt sorts tjocklek på pappret, rätt färger och former och innehåll – ja, allt! Känns hur helt fantastiskt underbart som helst!

Nu återstod sen jobbet med att sälja boken, vilket är en helt annan historia, och jag gör så många fel och misstag här också och lär mej hela tiden! Det är lite jobbigt att sälja böcker över nätet för att boken säljer bäst när man visar upp den och låter folk bläddra i den har jag märkt. Just pga att den är så superläcker på riktigt när man tar i den! Men en del vågar sig på att beställa den hos oss eller andra ställen över nätet, och det är jag så glad för!

Såhär gick det alltså till när vi gick från en idé till en riktig konkret bok. En bok gjord av en proffsfotograf och en amatörbokskribent, som behöver ge ut en bok till så att hon också kan kalla sig nåt slags proffs! (vi håller redan på med bok nr 2 för det här är kul det!)

P.S. Boken kan du köpa här direkt från mej eller så på dom här försäljningsställena

 

Följ Tedags hos Tant Ninette på| Bloglovin’ | RSS | Instagram | Pinterest | Facebook

 

4 kommentarer

  1. Tittar in och vill bara säga tack!
    Tack för att du så frikostigt delar med dig av pyssel, livets allvar , glädje och annat.
    Som hur man gör en bok.

    Fin fortsatt dag till dig //Hannis

  2. Jättekul att läsa och minnas!

  3. Det ÄR ju så coolt att du (ni) gjorde det! Boken är så fin! Kram!

  4. Så kul att få följa processen med bokprojektet. Innan en har gett sig in i ett bokprojekt har en ingen aning om hur omfattande det verkligen är. Jag närmar mig slutet på mitt första projekt och det har verkligen varit en resa längre än något jag kunnat ana. Skall bli riktigt spännande att läsa din bok. Kramar Liza

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *