I svampskogen

069 (2)

I år skulle jag inte till svampskogen, tänkte jag. Usch, där finns bara så mycket älgflugor och annat knytt och inte hittar vi nån svamp heller. Men så var det så fint väder, och så var det nån som föreslog att skall vi åka till svampskogen och så råkade en svampexpert anmäla sig frivilligt till att lära oss oinsatta hur annan svamp än kantarell ser ut, så plötsligt var vi där i skogen ändå hela gänget!

10678695_10152313780280036_8579105399114796783_n

Svampexperter och amatörer, och mer än hälften av gänget iförda myggnät av olika mer eller mindre underhållande slag. Med tomma korgar och några svampknivar begav vi oss ut till den orörda svampskogen för en helt fantastisk svamptur.

038

I den här skogen hade knappt nån varit och plockat svamp – perfekt läge för nybörjare att lära sig ett och annat om olika svampar!

024

Jag tror vi alla lärde oss hur man känner igen en sopp. Hade två stora korgar fyllda med olika soppar när vi kom hem. Nästa års projekt: att lära sig känna igen riskor! ja, och så lärde jag mej lite om giftsvampar också – jag hade en tendens att bara hitta såna!

029 (2)

Barnen var ivriga när dom kom på hurdana svampar dom skulle plocka. Dom hade redan tjuvstartat dagen innan och plockat helt själv en korg fylld av olika soppar, så det blev att fortsätta på samma linje. 047

Svampexperten visade hur man skär i svampen för att se om det är mask i den. Allt nytt för mej som hittills bara har plockat kantareller!080

Jag blev ivrig och hittade fina svampar tyckte jag, men det visade sig vara ett par riktiga supergiftiga svampar som man helst inte skulle ta i ens! Så jag gav lite upp med svampletandet och överlämnade min tomma korg till nån annan och satsade på att dokumentera flugsvampar i stället.

105

Det fanns minsann vackra flugsvampar i den här skogen

112

En del såg till och med så röda ut som dom gör i illustrationer

093

Barnen hade jätteroligt och var verkligen jätteivriga!

114

Vi gick alla runt på skilda håll och ropade på varandra så det ekade mellan träden när det var nåt speciellt, som t ex när vi behövde hjälp av vår svampexpert att identifiera en svamp eller kolla i svampboken126 (2)

Jag älskar att gå runt i skogen såhär! Det är så rofyllt och vackert med ljuset som silas genom trädkronorna

131 (2)

Jag var nog rätt så nöjd med min skörd jag också, även om jag inte fyllde min korg – fick med mej hem en massa fina skogsfoton och minnen (och fem älgflugor, trots myggnätet. Kunde inte låta bli att ta bort det ibland när jag ville titta på nåt särskilt och då kröp dom in).

10682112_1474205819517372_826803034_n

”Ninette, kom och kolla – här är en fin svamp att fota!”

Jag rände genast iväg genom skogen och slängde mej ner på marken. Praktiskt och bra med halvkropps myggnät såna gånger!147

Såhär såg fotot ut som jag tog. Fin liten rund flugsvamp.

…jag gillar flugsvampar!

151

Och jag älskar såna här skogar. Ser ut som nåt ur en saga eller nån Sagan om Ringen-film163

Till sist var korgarna så fulla att det blev dags för lite tepaus.

165

Barnen hade också varit jätteduktiga och till och med hittat nån raritet  som lär skall vara extra god och som vi skall äta idag med andakt.

193

Vi tömde våra korgar och gick igenom vilka svampar vi hade med vår svampexpert, och när vi var klara med genomgången hade vi många fyllda korgar med härlig svamp med oss hem.

 003 (2)

 Det var minsann en lyckad svamptur det här!

Följ Tedags hos Tant Ninette på| Bloglovin’ | RSS | Instagram | Pinterest | Facebook

4 kommentarer

  1. Oj så härligt med en svamputflykt! 🙂 Superfina foton fick du och många goda svampar ser ni ut att ha plockat.

  2. Wow! Vilka vackra bilder 🙂

  3. Så vackra bilder på svamparna, jag fotograferar oftast flugisarna med, de är så snygga (om än farliga) men jag kan tyvärr inte annat än kantareller när det kommer till plockning. Måste ta tag i saken och lära mig!

  4. Fina bilder & vilken tajmning – vi var också ute i svampskogen igår! 🙂

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *