Bråda dagar i trädgården

Det är bråttom nu – massor att hinna med innan frosten kommer och sätter stopp för min odlingssäsong! Än så länge har vi här i södra Finland haft tur och undvikit frostnätterna, men varje dag blir kallare och kyligare och det känns som höst i luften nu. Bor du som jag på ett ställe som ännu inte haft frost så finns det ännu några grejor som vi hinner göra:

torkanässlor2

Än så länge hinner vi torka lite brännässlor. Brännässlor är bland det nyttigaste man kan äta, och på vintern när man inte får färska kan man bra äta dom torkade.

torkanässlor1

Jag torkar brännässleblad och maler till pulver, och pulvret använder jag på samma vis som Spirulinapulver, dvs blandar det i en smoothie eller dricker det som en shot. Brännässlor är ett urgammalt läkemedel som är bra mot alla möjliga krämpor, och framför allt så är dom hälsosamma och bra för att stärka det allmänna immunförsvaret. Riktig lokalproducerad superfood!

 

067

Annat bra som man ännu hinner ta tillvara är ringblommor. Jag gjorde redan en sats ringblomsolja inför vintern, men hade tillräckligt med blommor för ännu en omgång, så dom här fina blommorna ligger som bäst i en burk med lite olja och skall bli till fin ringblomsolja.

066

Ringblommor är speciellt bra att ha i olika krämer – den lindrar och mildrar sår och eksem, och jag ser verkligen fram emot att använda mina oljor i vinter!

070 (3)

Det gäller att plocka alla frön man vill ha till nästa år nu också innan köldknäppen. Rosenbönorna växte jättebra i år – så bra och snabbt att vi inte hann med vår plan att också äta av dom, så jag har minsann utsäde för nästa år!

076

Äpplen mustas och torkas och blir till det ena och det andra. Har man inte tillräckligt med äpplen i sin trädgård för att ha till en omgång äppelmust hos det lokala musteriet, så kan man höra sig för med kompisar om man kan slå ihop sig, eller efterlysa på facebook och andra ställen. Det finns massor med äpplen i år här som vi bor så det finns hur många äppelträdsägare som helst som har äpplen i överflöd! Vi själva gav med lite av våra äpplen åt en kompis och hem fick vi härlig god färsk äppelmust från Bornemanns. Det lönar sig att ringa och boka tid på förhand till musteriet – dom har minsann bråda tider dom också såhär års!

091

Så skall dom sista chilina in och i frysen och dom sista tomaterna ätas upp. Det är lite med vemod som jag städar undan allt efter sommaren, men som tur är är det bara några månader kvar till nästa års frökataloger och nästa års trädgårdsdrömmar!

 

Följ Tedags hos Tant Ninette på| Bloglovin’ | RSS | Instagram | Pinterest | Facebook

4 kommentarer

  1. Vilket bra förslag med nässlorna. Har gjort nässelsoppa, men aldrig torkat dem. Spånnande läsning om vad trädgården kan ge! Tack!

  2. vilka härliga bilder… fint ändå med bråda dagar, jag gillar årstidernas växlingar!

  3. Kan även tipsa om att ha nässelpulver i brödet. Brukar smyga ner det i lite allt möjligt under vinterhalvåret. Ringblommorna är verkligen vackra. Har inte testat att odla det ännu men det verkar vara en bra växt att satsa på. Kramar Liza

    • Tant Ninette

      Nässelpulver i brödet – skall genast beställa det av maken nästa gång han bakar bröd! Ringblommor är bara bäst – så enkla att odla, fina att se på och går att äta och göra allt möjligt skoj av!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *