Vi har anställt pigor!

Här hos oss fortsätter vi att kämpa med bladlössen på chilina år efter år. I år testade jag en ny grej: att ha bevattningssystem på chilina. Jag odlade också vitlök i krukorna för att se om det hade avskräckande effekt. Det hade det inte det minsta visade det sig, men bevattningssystemet – det funkade.

060

Det är nog som dom säger: har man växter som mår bra och blir bra omhändertagna så får dom inte så lätt ohyra. Stora krukor och en bra bevattning tycks funka på mina chilin.

014

Dom chilin som hade bevattningssystem fick inte bladlöss, medan dom som stod i krukor som jag vattnade manuellt blev översållade med bladlöss. Bladlössen går omkring från planta till planta, och trots att vi tog ut dom krukor med bladlöss och sprutade dom med högtryckstvätten och sprutade olja-såpa-blandning på dom så lyckades ändå några bladlöss överleva och vandra över till övriga chiliplantor.

058

Endast chiliplantorna längst bort i växthuset fick vara i fred, och det högst troligt för att bladlössen måste vandra mellan plantorna, och därför inte kom såhär långt. Om en planta blir alldeles översållad av bladlöss så kommer så småningom bladlössen att födas med vingar och då kan dom flyga iväg och infektera ytterligare plantor, så det gäller att göra nåt åt bladlössproblemet så fort det uppstår!

064

Tyvärr var kära maken lite väl ivrig när han sprayde den hemmagjorda bladlössprayen på plantorna, och jag var lite för ivrig att ställa dom in i växthuset igen – jag borde ha låtit dom stå i skuggan utomhus ett tag först, och sen sprutat ordentligt med vatten på dom. Såhär kan det se ut om man inte gör så! Bladen brändes i solen och ser fula ut. Som tur är kommer det nya blad, och frukterna som blev sprayade är det bara att skölja i varmt vatten så får man bort såpa- och oljeblandningen.

067

Såhär skall frukterna och bladen se ut. Fina färger, fina ytor – välmående.

068

Såhär vet man om man har bladlöss på sin chiliplanta – man hittar några blad som är fulla med vita prickar. Dom vita prickar är inte själva bladlössen, utan är gamla hudrester som dom har fällt när dom växer. Bladlössen finns på bladet ovanför det här bladet. 069

Där har vi dom lymlarna! Där sitter dom och käkar på min fina chiliplanta.

Det är jättesvårt att helt bli av med bladlössen när man väl har fått dom, och nästan omöjligt att helt slippa bladlöss om man odlar chili. Förr eller senare är dom där, så då är det bra att veta vad man ska göra åt saken.

055 (2)

I år kom vi på bästa lösningen hittills – att skaffa pigor!

070

Vi åker ut till en dikeskant där det växer många blommor och så plockar vi med oss hem en hel stor burk med nyckelpigor som får flytta in på våra chiliplantor och äta upp alla bladlöss som dom hittar.

073

När nyckelpigorna tycker att dom har ätit tillräckligt flyger dom iväg har vi märkt, så då blir det att åka en ny tur till en blomsteräng efter fler pigor.

I framtiden kommer jag att försöka:

1. se till att mina chilin blir ordentligt vattnade och inte torkar ut mellan bevattningarna.

2. spraya med insektsprayen genast när jag ser lite bladlöss, och skölja bort sprayen ordentligt (plus att nypa ihjäl dom bladlöss jag hittar – jag brukar ta ett blad och klämma det mellan fingrarna om det bara är några bladlöss)

3. hämta nyckelpigor till växthuset om det blir mer bladlöss än insektsprayen klarar av

plus fixa nyckelpigsholkar så vi får många pigor som bor i vår trädgård. Just nu är där knappt nån nämligen, men det går ju bra att hitta såna längs med dikesrenen – importerad arbetskraft som jobbar gratis och mycket mer effektivt än vi själva!

 

Följ Tedags hos Tant Ninette på| Bloglovin’ | RSS | Instagram | Pinterest | Facebook

3 Replies to “Vi har anställt pigor!”

 1. alegningela

  Detta inlägg ska jag bookmarka för kommande behov!
  Jag skrev redan ut ditt recept på sprejen förra året. Vi fick bladlöss på våra paprikaplantor, sprejade dem, och lössen försvann… trodde vi. Nu i veckan dök de upp igen, på den ena paprikaplantan och på en av tre chiliplantor. Vad jag blir sur på sådana här eländiga kräk! Vi har också brist på nyckelpigor. Förr hade vi massor av dem, i år har jag inte sett en endaste en. Borde kanske göra som du och gå på jakt. Tack för ett intressant inlägg!

  Reply
 2. maken

  Vi har hittar ett ypperligt ställe där det på mindre än 10 minuter gick att samla in 50+ nyckelpigor. Jag använde mig av en gammal Tupperware burk, en sån där med blått lock och 2 öppningar. Dom kryper ut ur burken om den är för liten så en 1,7 L burk visade sig vara den optimala för endamålet. Före man lastar in nya pigor (vilket man gör genom att knacka till blomman dom sitter på med burken under) så kanckar man till burken så att alla pigor faller ner till botten och inte just då flyger ut. Det är också bra att lägga i några av de blommor som dom äter på som bäst, för antagligen finns det löss på dem med :-). Först kändes det lite tokigt att ”tvångsflytta” pigorna, men det är ju inte så att de hamnar till Sibirien och eftersom vi har ”öppen anstalt”, så det är bara att flyga iväg om de inte trivs där de hamnat! 🙂

  Reply
 3. Mia Claesson

  Vi hade problem med bladlöss när plantorna stod inomhus sen när jag flyttade ut dem blev det mindre. Och de som liksom fanns drog jag bort och klämde för hand och helt plötsligt en dag så var de borta. Nu växer de ju inte lika bra ute som i ett växthus och våra är fortfarande gröna.

  Och förresten så fin trollslända! En sån måste jag göra skall leta upp kristaller.

  Reply

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *