Bondbönspesto

075 (2)

Bondbönssäsong – åh, vad jag längtar varje år, och så tar den slut alltför fort! Bondbönorna växer i tjocka fina baljor, och inne i baljorna bor bönorna i ännu ett hölje. Man kan äta det höljet också, men bondbönorna blir ännu godare om man skalar bort det. Det går lättast att skala bort höljet om man först kokar upp bönorna. Sen kan man använda bondbönorna till allt möjligt gott. Vårt senaste favoritrecept för bondbönor är bondbönspesto. Receptet hittade jag hos BBC Good Food. Vi skippade ansjovisen som fanns i ursprungsreceptet, men vill man ha i ansjovis som ju ger lite extra sälta och smak så går det hur bra som helst det också.

Bondbönspesto

300 g färska bondbönor

2 vitlöksklyftor, halverade

25 g parmesan, färskriven

saften och rivet skal av ½ ekologisk citron

3 msk olivolja

1. Koka bondbönorna i lätt saltat vatten 3 minuter tills de flyter upp till ytan. Häll dem i ett durkslag och ställ durkslaget under rinnande kallt vatten en stund så att bondbönorna svalnar snabbt. Tryckt ut dom små gröna bönorna ur skalen och släng bort skalen.

2. Stek vitlöken ett par minuter tills den blir gyllende, rör i bondbönorna. Häll över i en skål, eller en mortel, och krossa bondbönorna tillsammans med parmesanen, citronsaften, det rivna citronskalet och oljan.

Bondbönspeston hålls i kylen 3 dygn (eller blir uppäten bums för den är så god!)

 

 

Följ Tedags hos Tant Ninette på| Bloglovin’ | RSS | Instagram | Pinterest | Facebook

2 Replies to “Bondbönspesto”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *