Gipsmasker av apoteksgips

Hej alla nya läsare som har hittat hit via Unelmien Talo & Koti! Roligt att just du har hittat hit, hoppas du vill kolla runt lite grann och ställ gärna frågor om det är nåt – jag försöker svara på finska så gott jag bara kan, och när jag inte kan har jag min härliga man Niklas som hjälper mej med översättningen!

P.S. I höger marginal finns länkar till olika inredningsinlägg om dom olika rummen i vårt hus – klicka på bilderna så kommer du till respektive kategori (barnrum, kök etc). Jag håller också på med en massa pyssel, sånt hittar du bl a i pyssel-kategorin.

 
Hei te kaikki jotka löysitte tänne Unelmien Talo & Koti lehden artikkelin kautta. Mukava että juuri sinä päätit piipahtaa blogilleni, toivottavasti artikkeli herätti mielenkiintosi ja halusi tutkia tekosiani!  Voit aina esittää  kysymyksiä jos jokin asia kiinnostaa erityisesti – yritän vastata suomeksi niin hyvin kuin mahdollista, ja jos en minä osaa niin rakas mieheni Niklas auttaa käännösten kanssa! (kuten tämä teksti!)

PS. oikeasta marginaalista löydät linkkejä eri sisustusposteihin talomme eri huoneista – klikkaa kuvia niin pääset kategoriaan sisään (lastenhuone, keittiö mm.). Askartelen myös paljon, joten sellaiset postit löydät pyssel-kategoriasta.

Dags att fixa lite gipsmasker – något som jag inte har gjort på mer än 15 år har jag för mej, och som jag verkligen gillade! Gipset är gipsbandage som vi köper på apoteket. Många instruktioner visar att man bara smetar ut vaselin på ansiktet, men jag tycker det går lättare och känns bekvämare att först täcka ansiktet med lite gladpack. Kom ihåg att lämna tomt vid näsan så att du kan andas, både när du lägger på plasten och gipset!

Jag täckte först håret med en soppåse och axlarna med en stor påse. Sen på med massor av vaselin och så fick min snälla medhjälpare, dvs kära maken, bre ut gipsremsor på mitt ansikte. Masken kan sen användas som sådan som pynt, eller till maskerader, eller som jag tänker göra: som gjutform till betong.

Med bara vaselinet får man en slätare yta på maskens undresida, vilket är bra om man tänker använda den som gjutform. Om man bara ska använda masken som maskeradmask eller pynt så spelar det ingen roll, så då kan man lika gärna täcka ansiktet med lite plast först. Plasten gör att undre sidan ofta blir lite rynkig, något som inte syns när man använder masken som maskeradmask.

001

Dags att slappa lite grann! Skönt att ligga ner en stund

017

Först på med en massa vaselin, sen var det dags för gipset. Vi använde oss av helt vanligt gipsbandage som man får köpa på apoteket.

019 (2)

Gipsbandaget går att klippa i bitar. Man doppar bitarna i lite ljummet vatten och brer sen ut dom på det insmorda ansiktet och slätar ut gipset så att det blir slätt.

040

Sen kom jag på att jag inte bara brukade använda vaselin till ansiktet, utan att jag gjorde det enklare för mej själv och först klädde in ansiktet i lite hushållsplast så gott det gick. Lämnade såklart tomt vid näsan, som jag i stället smorde in ordentligt med vaselin.

052

Det var inte bara jag som ville göra gipsmasker. Maken gjorde en och äldsta sonen gjorde två

053

Såhär härlig kan man se ut efter en gipsmaskbehandling! Med gips lite här och där.

062

Sonen blev så ivrig så han fortsatte och dekorerade sina masker efter att ansiktet var avgjutet. Jag hjälpte honom att göra lite mustascher och ögonbryn och hans masker blev verkligen jättefina!

066

Själv använde jag min gipsavgjutning till betongform

070

Jag grävde en liten grop i sanden, oljade gipsmasken på insidan och gjöt rätt så lös betong i masken

136 (2)

När maskerna hade stelnat skar jag ut ögon i dom masker som skulle användas

144

Jag använde mej av en vass skalpell och skar ögon enligt var ögonen är på riktigt. Det blir nog lite bekvämare om man gör större ögon, men ibland vill man ha så små ögonspringor som möjligt, och då ser det ut ungefär såhär

174

Sen dags att måla. När gipsmaskerna har torkat klart går dom bra att måla med t ex akvarellfärger eller akrylfärger

203 (2)

Den här masken blev bara målad. Jag hade några andra masker (färdigköpta) som vi både målade och pyntade med fjädrar och glitter.

263

Lite kinesiskt stuk över den här masken

270

Såhär ser jag ut med min betongavgjutning!
Den här betongavgjutningen skall jag använda till en massa olika projekt. Det här är bara första avgjutningen, och den blev inte så tokig. Imorgon skall jag kanske ta och fixa lite högre kanter på gipsmasken så att jag kan göra lite tjockare avgjutningar, och sen skall jag prova om det går att gjuta in en metallstång i den så man får ett eget trädgårdspynt. Roligt var det hursomhelst att uppleva gamla minnen och få ligga ner en stund och bara njuta av att bli ompysslad! Om man klarar av att bortse från att det kliar och att det kan kännas klaustrofobiskt så är det riktigt skönt att ligga där under masken tycker jag!

 

 

Följ Tedags hos Tant Ninette på| Bloglovin’ | RSS | Instagram | Pinterest | Facebook

One Reply to “Gipsmasker av apoteksgips”

  1. VisaLiza

    Toppen med beskrivningen! Har känt mig så inspirerad sedan din bild på Insta. Var tvungen att leta upp min gamla mask och tänker att när det blir en regnig dag framöver har barnen och jag ett roligt projekt framför oss. Tänkte på det du skrev på mitt inlägg om bloggvänner. Jag hade inte heller väntat mig den biten, att bloggvännerna faktiskt är den största behållningen av att blogga. Kramar Liza

    Reply

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *