Skamligt Finland

När jag gick i skolan var det en del av stoltheten över landet att kunna säga att Finland var ett av dom första länder som gav kvinnor rösträtt. Vi levde i ett land som redan år 1906 tyckte det hörde till dom mänskliga rättigheterna att få rösta, att ALLA skulle få rösta. Det har varit en stor källa till stolthet för mej det där att veta att hur litet land vi än har, så har vårt land ändå stått för mänskliga rättigheter på nån nivå, trots alla skavanker här och där så har ändå viljan att vara föregångare funnits där (inbillade jag mej).

Nu är det inte riktigt så längre. Nu finns det en stor offentlig skamfläck på den finländska kampen för mänskliga rättigheter i form av riksdagens lagutskott som med rösterna 10 – 6 säger nej till en könsneutral äktenskapslag.

Holland var det första land som införde könsneutral äktenskapslag. Sen kom Belgien och delar av Kanada, sen Spanien och resten av Kanada, sen Sydafrika (som för hundra år sen hade rasistiska lagar och förtryckte stora delar av sin befolkning – samtidigt som vi här i Finland kunde skryta med hur progressiva vi var), sen Norge, Sverige, Portugal, Island, Argentina, Danmark, Brasilien, Frankrike, Uruguay, Nya Zeeland och en massa olika amerikanska stater i olika etapper. Och så inte Finland då tydligen.  Här skall det fortsättas debatteras och riksdagen lär vara delad. Delad! I detta år 2014 – hur i hela fridens dar kan man vara delad på en sån här punkt som gäller nåt så grundläggande som dom mänskliga rättigheterna?

Det gör mej glad att det finns serier som Orange is The New Black och Modern Family och Glee som trots sina fel och brister ändå gör det till nåt normalt och vanligt att vara homosexuell, precis som det ju är också. Förr eller senare lär Finland följa med övriga världen, för dom som röstade emot förslaget var talande nog alla födda 1967 eller tidigare, och dom mänskorna lär ta slut i nåt skede.

 

 

2 Replies to “Skamligt Finland”

  1. VisaLiza

    Det är onekligen märkligt att den frågan skall vara så kontroversiell. Kärlek borde i min mening alltid ses som något positivt. Förändring tar tid men en kunde ju önska att det inte tog riktigt så lång tid. Kramar Liza

    Reply

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *