Måla egen tapet i vardagsrummet

I söndags blev jag äntligen klar med projektet i vardagsrummet: att måla egna tapeter. Eller egentligen har jag inte målat tapeter – jag har målat direkt på väggarna, så mer korrekt är väl kanske väggmålning, men tanken var att måla så det ser ut som tapeter på väggarna.

Från början hade jag tänkt mej nåt chinoiserie-liknande, dvs 1800tals kinainspirerat med träd och blommor och fåglar. Hade tänkt måla körsbärskvistar på frihand, och tänkte att det här tar nog evigheter. Så fick jag möjlighet att låna en sån där hederlig gammal OH-apparat (eller vad det nu heter på korrekt svenska, men så sa vi när vi gick i skolan) och då ändrade jag på mina planer.

I stället för körsbärskvistar har jag målat äppelkvistar. Passar bra så här på landet i vårt gamla hus. Jag gick ut på gården en mulen dag och fotograferade äppelträden.

Tog några bilder på kvistar med den gråa himlen som bakgrund. Sen var det bara att ta bort bakgrunden i Photoshop och så skriva ut bilderna på såna där transparanger.

Med hjälp av transparangerna målade jag sen äppelkvistar i vitt på våra vardagsrumsväggar.

Jag grundmålade först väggarna med en grå färg. Använde kimrök för att färgsätta målfärgen. Den blev inte helt genomblandad, så färgen påminner lite grann om betong, lite ojämn i nyanseringen på sina ställen.

Om man tittar på nära håll så ser man klart och tydligt att allt är handmålat. Jag orkade inte sätta ner så mycket tid som det skulle ha krävt att ha gjort millimeterskarpa mönster. Det skulle säkert ha gått bra med en vit penna, men då skulle jag helt säkert inte vara klar redan nu! Dessutom ser många riktiga tapeter också lite sådär suddiga ut när man ser på dom på nära håll.

På avstånd ser det bättre ut. Äppelkvistarna ger inte alls ett sånt där chinoiserie uttryck som jag ursprungligen hade tänkt mej. Det här ser mer modernt ut, mindre 1800-tal tycker jag och mer Ferm Living eller nåt.

Tricket att få det målat någorlunda snyggt var att använda en fin pensel. Jag var tvungen att måla över en hel del kvistar som inte alls såg bra ut. Målade sen om det med en tunn fin pensel som var lätt och smidig att arbeta med.

Nu kan man äntligen njuta av fina väggar åt alla håll i vardagsrummet!


Jag kollade igenom gamla bilder på hur det såg ut när vi övertog huset – en ganska stor förändring! För 2,5 år sedan var golvet slitet och tråkigt, men med härliga breda plankor. I taket fanns en sån där 70-tals furupanel som gick i motsatt riktning som golvplankorna. En vägg var typisk 70-tal. Kakelugnen var felbyggd och brandfarlig.

2,5 år senare har vardagsrummet fyllts med helt andra färger och fått en helt ny look. Här läser vi böcker och sjunger sånger och bygger med lego och njuter av brasan i kaminen.

Till vänster kan du se en liten skymt av vår hall som ännu är totalt halvfixad. Dvs vi har rivit en massa av det gamla, men inte byggt det färdigt ännu sån som den skall bli. När den är färdig är min plan att den skall vara alldeles färgsprakande, en riktig vitaminkick genast när man träder genom ytterdörren! Sen kan man sätta sig i vårt lugna vardagsrum och matsal och njuta av mera dämpade färger. Eller jag tycker dom är dämpade, i jämförelse med vad jag har planerat till hallen alltså 🙂

Men det projektet får vänta ett tag – nu är det sovrummet som väntar. Först skall en dörr skrapas och en massa målartejp skall upp. Sen skall det rummet också få sig en förvandling. Skall bli kul!

35 kommentarer

 1. Va fint det blev vännen, jättefint! (jag skulle aldrig orka, du är så duktig)

 2. Helt superfint! Dels att du har tålamod men oxå att du har det där ”ögat” som vi pratade om m Milli, att du ser vad som blir snyggt!

  Å njut av det som är färdigt och ta dig an det halvfärdiga i passliga doser 🙂 Tids nog…

  • Tant Ninette

   Tack ska du ha! Du har så rätt – men alltså, jag börjar bli mer än lovligt trött på den där hallen. Måste ta mej i kragen och försöka att inte se allt halvfärdigt – nu tror jag jag förtjänar en liten renoveringspaus!

 3. Färgerna hos er gör mig alldeles svag och ÅH era möbler och åååh – ni har nog ett väldigt vackert hus!!

  • Tant Ninette

   blir så glad att höra att andra också gillar möblerna och färgerna och huset! 🙂 folk har ju lite olika smak, så alla är inte precis lika vilda med det så det är lite extra kul när man hittar nån som gillar samma som man själv

 4. Jättefint blev det..och lagar man nånting själv är det väl meningen att det skall se hemlagat ut. Helt härligt och så vackra färger 🙂

  • Tant Ninette

   Tack ska du ha! och jo, inte borde det egentligen störa nåt när man har saker hemma som ser hemlagade ut – huvudsaken är väl att man själv är nöjd. Och just nu är jag jättenöjd – äntligen klar med vardagsrummet!

 5. Todella hieno! Ja ihana olohuone muutenkin!

 6. uuuu…. I LikeLikeLike!!!!!!!!!

 7. Sari Hanska-Aare

  Väldigt fina väggar! Du är behändig, du! Jag gillar dina 50-60-tals möbler i vardagsrummet; själv bor jag i ett 60-tals höghus och tycker om möblerna från den tiden.

  Kram
  Sari från Puumuli

  • Tant Ninette

   Härligt att höra! jag är också jätteförtjust i såna möbler, tycker dom har helt annan charm än många nya möbler 🙂

 8. Wow, wow, wow! kan inte säga annat! Vad duktig du är som vågat dig på ett sånt projekt, och så bra det blev också! Skulle jag göra samma sak misstänker jag att det skulle sluta med katastrof… 😉 Nu har ni verkligen riktigt personliga väggar, och vilken fantastisk förvandling rummet har genomgått sen ni övertog huset! 🙂

  • Tant Ninette

   Tack ska du ha! och jag är säker på att du skulle klara av det du också – kan man måla enligt färdiga linjer, så klarar man av det 🙂

 9. Jättefint blev det, en drömlik stämning i rummet! Förresten kallade min modersmålslärare i högstadiet OH-apparaten för hals-över-huvudkastare och transparangerna för slemhinnor. Sen lurade hon mig faktiskt också att sinitarra på svenska heter blådarra. I miss her.

 10. Jag tänker visa detta på min blogg. Hoppas det är okej.

 11. Måste kännas superskönt att vara klar- äntligen!!

 12. Superfin väggmålning och vilket jobb sen!! Man blir mäkta imponerad.

 13. sååå snyggt. . . . om ngt sådans sku passa här hos oss också, och vi har ju redan remppa vardagsrummet, så jag tror guuben sku få spader om jag mitt i allt ångra mig och villa göra om vardagsrummet på nytt.

 14. Helt sjukt fint har ni!! såndärna grenar har ja sett i nån reklam, jättesnyggt!

 15. Men vad fint du gör! Tack så mycket för att du visade hur du gjorde, detta kan man ju använda med andra silhuetter också.

 16. This post is very usefull thx!

 17. Sikke en god idé og hvor er resultatet bare blevet super flot!

 18. For en fantastisk ide! Det ble kjempefint, synes jeg 🙂

  Klem, Turid

 19. Pingback:År 2011 | Tedags hos Tant Ninette

 20. Pingback:Vardagsrummet | Tedags hos Tant Ninette

 21. Pingback:Mönster

 22. Hej. Så fint det blev. Jag tycker det är charmigt när man ser att det är handgjort. Ska det se köpt ut kan man lika väl gå och köpa det. Fantastiskt kreativ är vad du är.
  Tänkte höra vart du köpt de vita panelerna som du har i vardagsrummet i detta inlägg? Är det svårt att sätta dit? Har själv velat ha just såna fast i vårt sovrum nämligen.
  Mvh C

  • Tant Ninette

   Vi har gjort dom själva! Vi planerade hurdana paneler vi ville ha och så köpte vi lister som hade såna profiler som vi gillade och så snickrade maken ihop dom! jag borde ha några gamla bilder av hur det såg ut när vi fixade dom, ska lägga upp det på listan över inlägg som jag borde ta mej i kragen och göra!

 23. Wow, snyggt! Jag har också gjort en trädtapet, fast på ett litet annat vis 😉

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *