Vitt

Vitt som snön som föll inatt… Första maj och det snöade inatt alltså! Viket skumt väder vi har

Vitt är också dagens Fabrikentema. Kul att Fabriken har kommit igång igen förresten, jag gillar det här att ha ett tema en gång i veckan att fundera på! Den här gången gäller det alltså vitt, inte precis min favoritfärg om man säger så. Den är lite som ett pastapaket eller salt och peppar – nödvändig stapelvara, sån där grundgrej som behövs och som kan vara sagolik eller förhöja om man använder den i rätt doser.

005

När jag studerade bodde jag bara i hyreslägenheter med vita väggar, vita tak, vita lister – allt var bara vitt. När vi sen köpte vår första egna lägenhet hade jag gett mej attan på att nu skulle jag ta ut svängarna! Jag målade fönstren i alla möjliga färger (för dom skulle ändå bytas ut inom några år), en vägg orange, ett rum gult, ett rum grått och hallen lila. Grejen var det att vi då bodde i Danmark, dvs för ca 12 år sen, och då skulle allt vara vitt i alla hem… Det fanns ingen trendigare färg än vitt, Rachel Aschwell hade sina Shabby Chic-shower på TV och det stack upp butiker med ”fransk inredning” överallt. Alla våra danska kompisar tyckte vi hade superskum och omodern inredning är jag helt säker på! Sen skulle vi sälja vår lägenhet och då målade vi nästan allt vitt så att vi skulle få den såld. Praktisk färg när man skulle sälja, för vitt var den billigaste målfärgen och det gick bra att måla över fläckar på väggarna med lite mer färg vid behov inför en visning!

008

Sen flyttade vi till vårt eget hus och nu har jag minsann släppt nästan alla mina hämningar! Vitt finns fortfarande kvar, men mer som detaljer, som trappräcken och dörrar och tak och fönsterlister. Egentligen skulle jag fortfarande vilja ha randiga fönster, men eftersom det är jag som fixar om alla fönster i huset och vet hur mycket arbete det är med dom så målar jag dom inte i nån annan färg än vitt! Det är den mest praktiska fönsterfärgen, tar åt sig minst värme av solen och håller därför bättre än andra färger och är enkel att måla över och reparera när man 5-10 år senare har lite shabbiga fönster och inte har lust att helt ta bort fönsterfärgen och börja om på nytt.

002

Den här kökshörnan var vår mesta vita hörna med vita köksskåp, vita bänkskivor (vit betong som vi gjöt själva), vita kakel och vit spiskåpa. Jag stod bara inte ut till sist, jag känner att jag kan uttrycka mej så mycket mer med färger så den här hörnan fick sig en liten makeover!

012

Den vita färg vi hade i vår lägenhet var rätt så kritvit. Den vita som gäller i vårt 1800-talshus är mer naturvit. Åldrad linoljevitfärg är grundfärgen hemma hos oss. Det behövs en gul nyans i det vita för att det skall se naturligt ut hemma hos oss har jag märkt.

015När det gällde draperier till sovrummet så var det bara vitt som gällde! Det är nåt speciellt med såna här skira draperier – dom behöver liksom vara vita och lite genomskinliga så att man får en känsla av sommar och lätthet och, ja, kanske romantik? Nostalgi, associationer till alla filmer där dom använder sig av böljande vita draperier. Dom här draperierna är det enda här hemma som jag genast visste behövde vara vita!

Men annars finns det nog en tendens hos mej att hålla mej borta från det vita. Det är en helt okej färg, men den talar inte till min själ på samma vis som en del andra färger gör. Alla färger behöver få finnas hemma hos oss i rätta doser känns det som, och hos oss är vitt en basvara, en sån där färg som finns på lister och sånt och som inte ropar alltför högt, utan bara precis lagom.

 

Följ Tedags hos Tant Ninette på| Bloglovin’ | RSS | Instagram | Pinterest | Facebook

3 kommentarer

  1. Man (jag) blir så glad när jag ser bilderna från ”hemma hos er”. Så härliga färger, så GLATT!

  2. Asså, attans vilket fint hem ni har! Alla vackra färger! Och det vita som lyfter fram dem ännu vackrare =)

  3. Snö?!?! oj, oj! Trevligt att titta inhos dej!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *