Shampootvål med choklad

shampootvål med choklad

I vintras testade jag på en ny grej – att göra egen shampootvål. Det var såklart lika enkelt som att göra vanlig tvål, men receptet är lite annorlunda. Det skall löddra, och så har jag gjort min tvål med teatreeoil som skall vara bra mot eksem som man har i hårbottnen, vilket jag alltid har. Tvålreceptet var ett recept som jag hittade på nätet, men gjorde om på enligt dom ingredienser jag hade hemma. Jag körde det genom en tvålkalkylator så att jag skulle få rätt mängd lut och vatten.

Vi gillar jättemycket den här shampootvålen. Den funkar inte för alla, men för mej och maken funkar den jättebra. Det är lite så med shampoo och tvålar överhuvudtaget – vissa passar bättre åt en del än åt andra.

Här kommer hur som helst receptet. Jag har skrivit ner det i ounces eftersom det var enklare så när jag körde det genom tvålkalkylatorn, men det är bara att kolla nån sajt som konverterar enheter så får man det konverterat till gram. Min köksvåg går att ställa om till ounces så jag brukar inte orka konvertera recept när det lika bra går att räkna ut dom från början till slut i ounces. ½ oz teatreoil är ungefär så mycket det finns i en liten teatreoilflaska.

Jag använde mej av mörkt kakaosmör, därför blev färgen på tvålen mörk. Chokladen på bilden är bara prydnad! Jag beställde kakaosmör och ricinolja från en tvålingrediensbutik på nätet.

Shampootvål för känsligt hårbotten:

Kokosolja 5 oz

kakaosmör 3 oz

Ricinolja 2 oz

Olivolja 6 oz

Vatten 5,3 oz

Lut 2,4 oz

½ oz teatree oil

Följ Tedags hos Tant Ninette på| Bloglovin’ | RSS | Instagram | Pinterest | Facebook

4 kommentarer

  1. Och nu blev jag sugen på choklad 😉

  2. Har faktiskt aldrig gjort varken min egen tvål eller schampoo, så det kanske är dags. Ser härligt ut! Nu njuter jag av att vara tillbaks hemma i mitt kära Wales. Ha det bra!

  3. Johanna K

    Tack för detta recept! Hurudan shampo/tvål använder du för afrohåren i familjen?

    • Tant Ninette

      Hittills har jag använt bara ett vanligt ekologiskt shampoo, men när den flaskan är slut har jag tänkt att fixa nån egen shampotvål också till afrohåren – shampot tycks bara räcka hur länge som helst känns det som! Men det beror nog mest på att vi tvättar afrohåren så sällan. (annat är det med storebrorsans som behöver tvättas ofta – det har han tvättat med antingen det shampot eller olivoljetvål)

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *