Kvinnodagen & förkläden

Idag är det Internationella kvinnodagen, en dag som jag nån gång i tiden tyckte var rätt så onödig (då på den tiden när jag var så privilegierad att jag inte ens fattade att jag var det!), men som, ju mer jag funderar på saken tycker är alltför nödvändig. Det är jättebra att man på det här sättet uppmärksammar kvinnor tycker jag, och speciellt om man uppmärksammar kvinnor som lever under undermåliga förhållanden helt enkelt bara för att dom är kvinnor och det jobb dom gör inte uppskattas tillräckligt. För mej var den stora aha-upplevelsen när vi var i Sydafrika för 7 år sen och fick se hur städerskorna (eller rättare sagt pigorna, för att ta det ord som mest säger vad det var dom gjorde för arbete) där jobbade med att städa vår stora fina lägenhet med dåliga redskap och för en så futtig liten summa. Vi hade tre tjejer som kom in varje dag och sopade våra golv, diskade vår disk och tvättade vår tvätt och för det fick dom motsvarande 200 euro i månaden. Hälften av den summan gick åt till bussbiljetter för att ens ta sig till jobbet, och resten av pengarna gick åt till mat och allting annat. Dom ansåg sig lyckliga att dom alls hade ett jobb, och dom kunde inte förstå hur inte vi som var så rika hade en hel stab med mänskor hemma som skötte om vårt hus för oss. Det fick mej verkligen att känna mej privilegierad, och varje dag på Kvinnodagen tänker jag på dom här tjejerna och på hur dom har det och hur deras liv är, och jag hoppas att dom fortfarande har kvar sina jobb och att dom kanske någon gång kan se fram emot en löneförhöjning (eller ens en dammsugare som skulle underlätta deras arbete).

Själv jobbar jag helt gratis här hemma. Jag är hemarbetande, både frivilligt och ofrivilligt. Vi skulle inte ha klarat av att ha båda föräldrar på jobb med tanke på vår familjesituation. En av oss hade i så fall varit tvungen att vara sjukskriven eller så hade vi blivit det av stressen som situationen skulle ha lett till, så sett ur det perspektivet är jag tvingad till att vara hemma. Ett misslyckande, för att lite låna ord från Ellen Hageman. Men jag ser det inte så! Jag ser det som ett val som jag har gjort, eller rättare sagt som vi har gjort. Vi har gemensamt valt att ha det på det här sättet att den av oss som är mer hågad att jobba kontorstimmar gör det och gör karriär på det området, och den av oss som är bättre på att organisera och klarar av kaos är hemma och sköter om den biten. Tillsammans får vi in x antal pengar som gör att vi kan bo i vårt hus och äta vår ekologiska mat, och tack vare att en av oss är hemma minskar det på kaoset och gör att vi har mycket mer genuint bra familjetid. Tid – det är det som kommer att vara framtidens lyxvara är jag helt säker på!

Jag lever ett privilegierat liv, som har valmöjligheten att vara hemma (även om ett annorlunda val alltså skulle innebära stor påfrestning för vår familj, så är det ändå en valmöjlighet som jag har). Det gör inte alla kvinnor. Alltför många är fast i situationer dom inte vill ha, eller utför jobb som inte värdesätts. Det är nåt som behöver uppmärksammas, så jag är mer än glad att få delta på mitt pyttelilla sätt i Ellen Hagemans förklädesaktion!

Ellen har bestämt sig för att gå med förkläde varje dag i ett års tid. Först övervägde jag om jag också skulle göra det, men så kändes det som att det skulle kännas som utklädning när jag redan nu nästan alltid går med huvudduk (både hemma och till butiken). Plus att jag nästan alltid bara är hemma så då blir det inte så mycket till aktion direkt. Det skulle behövas uppmärksammas i media också för att det skulle bli nån poäng med mitt förklädesgående, så i stället för att haka på med ett års förklädesanvändning så kommer jag att gå med mitt förkläde lite nu och då och passa på och Instagramma om det (#forkleaksjon) för om det är nåt jag brinner för och gärna vill uppmärksamma så är det kvinnors obetalda omsorgsarbete!

forkleaksjonenHeja Ellen! Hoppas du får mycket uppmärksamhet för din aksjon, i all sorts media! Du har så fina förkläden också, i fantastiska färger och former! (och ett helt fantastiskt kök – kolla i den här nyhetsfilmen så ser du Ellens fina kök!)

Själv har jag hela två förkläden som jag brukar gå med, det här svarta Bahne-förklädet och ett litet blått retroförkläde (det är alltså ett förkläde Sandra! Såg bara ut som byxor på Instagram insåg jag efteråt, sorry!). Lite väl tråkigt, borde kanske ta och sy mej några nya förkläden. Till sist lite hur det gick till när jag provade att gå med ett förkläde på mej från morgon till kväll i en veckas  tid:

”Varför tar du på dej förklädet, mamma”

för att jag vill testa hur det känns

”för att du är en piga?”

*garv*

”men du ser inte ut som en piga – du borde ha såna kläder som askungen”

Förkläde = piga. Det fattar till och med små barn. Och piga, det är ett jobb som är lågavlönat, som har låg status, men som är så himla viktigt och väsentligt i vår värld!

Utan oss kvinnliga och manliga pigor stannar samhället! Utan allt det oavlönade arbetet, utan allt gratis städande & tvättande, gratis lagande av mat, gratis pussande och kramande av ungar och läsa läxor och ta hand om mänskor – utan det finns inte limmet som håller ihop oss som en enhet, som en familj, som ett samhälle och som en mänsklig ras. Det är det här vardagsjobbandet som ibland är så osynligt även om det finns framför näsan på varenda en kotte som behöver uppmärksammas, för allt det andra mer ”flashiga” jobbandet – det får nog sin uppmärksamhet ändå av bara farten. Men alla kramar och pussar och omsorg som ges utan att få varken pengar eller status tillbaks – det är minst lika mycket värt utan att märkas, så fram för fler synliga förkläden i våra samhällen och i våra tidningar!

P.S. Tror jag definitivt behöver sy några lite finare förkläde åt mej! Det skall ju märkas att jag egentligen är en hemlig prinsessa, och inte ”bara” en piga!

 

Följ Tedags hos Tant Ninette på| Bloglovin’ | RSS | Instagram | Pinterest | Facebook

2 kommentarer

  1. Roligt att se er på Strömsö! Det ser jättefint ut hos er! Måste varit en upplevelse att vara med. Glömde förresten att säga att hexagonfilten är bara så sjuuukt snygg. Är mycket imponerad av att du gjort hela tre filtar! De måste vara så snygga ihop. Nu är det läggdags för ikväll.

  2. Okeeej 🙂 Såg ut som baggypants när jag kollade i lilla telefonen! Snyggt förkläde!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *