Tekoppsljus

tekoppsljus

Det hände nåt för en tid sen – jag blev biten av ”göra egna ljus”-flugan! Sen dess har det blivit en del experimenterande, och bland dom första ljusen jag gjorde var dom här tekoppsljusen. Har sett såna på alla möjliga bloggar och suktat lite för mej själv efter dom. Perfekta gå bort-presenter är dom ju också!

Jag visste inte vad man skulle ha i sin ljusmassa, paraffin eller stearin eller en blandning, så jag köpte båda. Läste sen att paraffin är rena miljöboven och stearin är the way to go, så i fortsättningen blir det att köpa hem mer sånt. Stearinet kostade inte särskilt mycket heller, och jag beställde mitt på nätet hos Lahtisen Vahavalimo där jag också köper lut till tvål och sånt. Vekarna är från samma ställe. Jag klippte av vekarna till rätt längd, limmade dom fast i bottnen på kopparna med en klick lim från limpistolen och så knöt jag andra ändan runt en grillpinne. Sen smälte jag ljusblandningen över svag värme på vedspisen (går bra att smälta över vattenbad) och så var det bara att hälla ljusmassan i tekopparna. Kopparna är loppiskoppar som jag har limmat fast i tefaten så att de inte skall välta när man bränner sitt ljus.

Enda minuset – äldsta sonen fick ett ljuskit i julklapp och han hävdar att det bara är han som får stöpa ljus i den här familjen! Det blir att fixa lite ljus i smyg, ifall jag inte kan få nån slags dispens…

(alla ljusstumpar i huset var slut, annars hade vi kanske gjort såna här tekoppsljus som Marina grejade, men mina ljusstumpar hade redan blivit till julklappar och till andra ljus – det funkar alltså precis lika bra att smälta ner ljusstumpar som man har liggande. Det är bara att pilla bort vekarna ur ljusmassan när den är rinnande, och förstås ha nya vekar till sina ljus ifall man inte råkar ha ett jättelångt ljus som kasserats med en lång oanvänd vek. Det går bra att återanvända dom också märkte vi!)

 

Följ Tedags hos Tant Ninette på| Bloglovin’ | RSS | Instagram | Pinterest | Facebook

2 kommentarer

  1. så fina… älskar kopparna!

  2. Härligt! Jag har också fastnat i ljusträsket. Jag var helt vild innan jul och smälte stearin på var ledig stund. Smidigt snabbt och snyggt!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *