Så blev det nyår igen

Så var det dags att fira nytt år igen, vilket passade mej alldeles utmärkt – det var så skönt att säga farväl till 2013 och hej till ett helt sprillans nytt oskrivet 2014! Inte för att det egentligen spelar nån roll vilken siffra som skrivs i kalendern (speciellt som jag inte brukar lära mej vilket år det är förrän minst halva året har gått…), men nu när vi äntligen går mot ljusare tider så känns det faktiskt som ett nytt år, ett nytt obegagnat oslitet år precis på samma sätt som varje morgon känns som en ny dag och nya möjligheter när man är på det humöret.

096Vi var i år igen hos våra kompisar i Åbo och den här gången fick jag äntligen en liiiite bättre bild på den vackra julkrubban. Dom här figurerna är köpta på julmarknaden vid gamla stortorget i Åbo. Smart grej med en sån krubba som man kan bygga på från år till år tycker jag! Just nåt sånt skulle jag vilja ha (eller göra själv), det blir bara liksom inte av så vi har bara alla dom vanliga figurerna och ingen tupp som här. Klart man behöver en tupp!

059

Dags att äta supergott. Maken hade gjort blinier som är vår favoritförrätt. Om jag vet om att jag ligger på min dödsbädd och får välja en sista måltid så är det blinier med rom och smetana som jag tänker välja! Plus saltgurka, honung och smetana. (och chokladkaka till efterrätt! jag har tydligen funderat på det här en hel del!)

WP_20131231_041

Varmrätten var grillad ute i trädgården! Vilket knäppt väder vi har den här vintern, med många plusgrader och blommor som blommar i trädgården och färsk persilja och grillmöjligheter. Grillad tonfisk – supergott, definitivt också en av mina favoriter!

Vi satt länge och åt gott och snackade om allt sånt där som man snackar på nyår, som tydligen för vår del är antingen politik eller vad ens mor- och farföräldrar gjorde under kriget. Lite typiskt att bo i Finland, att man snackar sånt. Alla hade dessutom superfascinerande historier att berätta, en del till och med från kriget i början av 1900-talet dvs första världskriget. Vi visste alla mer om vad våra mor- och farfäder gjorde än mor- och farmödrarna konstaterade jag efteråt, så jag känner att jag har lite luckor i min allmänbildning. Såna där luckor med grejer som man säkert aldrig riktigt kan förstå om man inte själv var där, men som förklarar en hel del om varför vårt samhälle är som det är i denna dag.

052

Ungarna sysselsatte sig själva och jag kom på mej själv att med lite sådär halvdåligt samvete fundera hur det var man gjorde innan det fanns en massa smartphones och läsplattor och sånt… Det är ju så himla enkelt att bara sticka en sån i handen på en gnällande unge och sen får vi vuxna sitta där i fred med våra champagneglas och filosofera.

050

Jag beundrade alla dom fina julpynten som finns överallt. Det känns ibland som att bloggvärlden slänger ut julen på annandagen (precis som många gjorde i Danmark märkte vi), men jag gillar att hålla fast vid julen ända till Knut, eller i varje fall till trettondagen. Det går så himla fort ändå, och blir så mörkt sen när man tar bort alla ljusen och allt glittret. Kanske vi måste uppfinna en ny högtid som börjar ungefär i mitten på januari, som också behöver glitter och ljus?

034 (2)Julgranen var tack och lov död i år igen! säger julgransallergikern som älskar att beundra riktiga julgranar

010 (3)

Medan barnen hade disco i barnrummet satt vi vuxna i matsalen och njöt av stämningen med tända ljus. Vi märkte förresten en liten kulturskillnad på Åboungarna och Pargasungarna: Åboungarna dansade (och lärde våra barn) till Robin som tydligen är jättepop där och en finsk sång som jag tänkte googla när jag kom hem, men hann glömma bort vad den hette. Våra ungar introducerade åboungarna för Sean Banan och speciellt hans ”Gott Nytt Jul” som dom älskar och dansar till. (och jag med lite grann i hemlighet! …ett gott nytt jul, ett gott nytt jul skrålar vi så alla grammatikpekpinnare får i nerverna!)

027

Ljusen på förra bilden är ju förresten jättesmarta! Det är små lampskärmar som man kan sätta på vanliga vinglas, och sen har man i ett tänt värmeljus och på med lampskärmen och så blir dom såhär fina!

WP_20131231_063

Stöpa nyårslyckor hann vi också med. Jag skall tydligen uppfinna några nya slags vaddpinnar detta år… (med angry birds-tema drömde jag!)

018

Vi såg några fyrverkerier på långt håll och försökte få några tomtebloss att spraka, men mest satt vi och myste och hade det skönt och såg på stjärnorna inomhus. Ett gott nytt år, verkligen!

(tack kära vänner för den fina middagen, vi njöt och var kanske lite väl mätta och önskade att vi hade orkat käka och snacka och dricka champagne dygnet runt!)

 

En kommentar

  1. Tack själva 🙂 Och blinier..det borde man verkligen äta oftare!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *