Pepparkakekök

www.familjenbahne.comAlltid nu och då får jag för mej att göra nåt sånt där som i teorin låter som redan familjeidyllen, men som i praktiken brukar mera likna komediversionen av det, speciellt när man tänker tillbaks på det efteråt. Att baka pepparkakshus med ungarna är just en sån grej, som jag nästan varje år får för mej att göra och som jag varje år säger att ”aldrig mer!”. Men vet du vad – igår lyckades det för första gången!

www.familjenbahne.com

Vi hade det riktigt mysigt tillsammans alla fyra och bakade pepparkakshus för fulla muggar runt köksön. =glada mamman!

Vi sjöng till och med lite julsånger, som du kan lyssna på i förra inlägget.

www.familjenbahne.comJag gjorde en husvagn häromdagen, men en av ungarna tyckte ändå vi behövde ha ett slott (efter att ha sett mina planer som jag ritade för ett tag sen), så jag gick igång och gjorde tinnar och torn.

Här kommer några små pepparkakshustips också:

www.familjenbahne.com

När man skär ut två delar, speciellt när man gör det på frihand och inte har nån mall, och dom båda behöver vara lika stora så brukar jag lägga två degbitar ovanpå varandra och skära genom båda på en gång.  www.familjenbahne.com

En linjal är superbra att ha till hands när man gör pepparkakshus på frihand! Speciellt om man gör långa delar. Jag använder den till att skära i pepparkaksdegen. Ja, och så mäta saker och ting ibland, ifall jag inte råkar ha kniven till hands (jag brukar använda kniven som linjal om jag gör små hus).

pepparkakstips

Sen när jag har lagt delarna över på plåten så blir dom ibland lite sneda, så då tar jag linjalen och trycker till kanterna med hjälp av den så dom blir raka igen.

Fler pepparkakshustips hittar du förresten i min pepparkakshusskola-kategori!

www.familjenbahne.com

Vi kreerade minsann en massa olika saker. En grej hann vi inte greja (och hade lite brist på pepparkaksdeg vid det laget) – Saurons torn. Men annat hann vi med som denna katt, Batman, en vagn och häst åt Krista Siegfrids att åka i (hon åker tydligen i häst o kärra i sin video), tinnar och torn och granar och så en massa hemlisar som inte ens jag vet vad dom skall bli!

Nu skall här inhandlas äggvitor och florsocker och godis och sen skall det dekoreras!

RSS | Instagram | Pinterest | Facebook

3 kommentarer

  1. Va kul! Det blir med andra ord lättare med såna projekt allt eftersom barnen växer upp (inger hopp!).

    Ser fram emot att få se pyntade hus!

  2. Oj, oj oj – vilket härligt inlägg!! Hade liksom tänkt baka jag med i helgen med grynen, men få se nu hur vi hinner få ugnen kopplad! Annars kommer det ju en vecka efter det 🙂 Härliga inlägg*

  3. Ser så mysigt ut. Tänk om jag i år skulle försöka baka ett pepparkakshus på egen hand… få se om jag vågar. Alla dina pepparkakshus blir så fina så 🙂
    Man får lite julstämning trots det trista gråa vädret utanför fönstret.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *