Nya tvålar

WP_20131014_001

Häromdagen gjorde jag lite olivoljetvål nu igen. Det går åt massor med tvål hemma i vårt hus sen jag kom på hur man gör tvål själv! Barnen får alla små restbitar att leka med i badkaret, och vi använder olivoljetvål till att tvätta både det ena och det andra. Rätt så lätt att göra är den också (fast farlig, så det gäller att ha skyddsglasögon och skyddshandskar på sig!)

WP_20131014_011

Tänk att lite olivolja och lut kan bli till tvål! Känns som magi!

WP_20131014_015

När jag vispat färdigt olivoljan och luten så tjocknar den så det kan bildas spår i tvålmassan. Det här kallas för ”trace” på tvålspråk, och betyder att nu är tvålen färdig att hällas över i formar.

044Ett par dar senare var det dags att skära upp tvålen.

Den här gången hade jag en frivillig som skar tvålen – det bästa momentet tycker jag själv, för det känns så bra att skära upp alldeles egna tvålbitar!

050 (2)Sen lade jag ut tvålarna att torka en vecka på galler.

007 (2)

Innan dom hade torkat helt så tog jag en helt vanlig gummistämpel och stämplade ett mönster i tvålarna. Jag tog en tvålbit, satte den på ett platt underlag och så lade jag stämpeln på och hamrade försiktigt med en hammare ovanpå stämpeln. Det gav tvålarna en ännu mer hemmagjord dimension på nåt sätt tycker jag!

Vill du också göra egna tvålar så rekommenderar jag Saara Kuhas bok ”Saippua” som tyvärr bara finns på finska, eller att googla runt och kolla på både svenska och engelska vad det finns om tvåltillverkning. Det finns också jättemånga bra videon på youtube om  tvåltillverkning.

3 kommentarer

  1. Åh va fint! Man blir så inspirerad!
    Men jag är lite rädd för det där med lut, därför har jag inte vågat testa på dethär ännu. Överdriven rädsla?

    • Tant Ninette

      så farligt är det heller inte, om man är själv i köket utan ungarna tycker jag! Jag var tidigare mer rädd när jag friterade grejer (nu har vi fritös så nu slipper jag vara orolig för det också!) än nu när jag grejar med lut och är ensam i köket. Jag har luten i en burk bredvid kastrullen som jag har vatten i och så när det är blandat skall det ganska snart i olivoljan så det är bara en kort stund som man ens har kontakt med den. Lut används förresten som propplösare, så om du nån gång har hanterat propplösare (dvs sånt där som man häller i kloaken när det har stockat sig) så har du antagligen redan använt lut utan att veta om det.

  2. Vet ni om att det är lut i diskmedlet också. Maskindiskmedlet alltså. Jag blir alltid lika sugen på att göra tvål när du skriver. Just nu ikväll ska det ätas pringles. Så vad har jag för ursäkt. Bäst att googla var man köper lut och i vilka mängder. Tänk vilken bra julklapp!!! Tack för inspirationen.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *