Jättebollfrans DIY

002

Idag tänkte jag visa hur jag gjorde min jättestora bollfrans (plus en bild med lite sådär halvt tillstånd att publiceras av en viss familjemedlem som känner sig ”self-conscious” just nu!)

051

Jag köpte ett set såna här garnbollmallar i Tigerbutiken häromdagen. Det tog ett tag innan jag fattade instruktionerna som stod på baksidan, så därför tänkte jag att jag visar lite bilder på hur det går till ifall nån läsare också har lika svårt att läsa instruktioner som jag tydligen har ibland!

056

Garnbollgrejen består av två delar. Jag valde den minsta varianten till min bollfrans. Man börjar med att lägga delarna ovanpå varandra, typ hane och hona, så att dom där bollarna förs in i varandra. Sen vira vira vira garn.

059 (2)

Man virar garnet, först längs med ena sidan av mallen (man måste hålla i garnet rätt hårt i början så det inte halkar av), och sen längs den andra. Virar och virar tills man har en tillräckligt tjock härva garn runt mallen. Sen fäller man ihop dom båda halvorna och fäster dom med det vita låset.

061 (2)

Sen dags att klippa i garnet. Det gäller att ta ett ordentligt grepp med tummen i mitten av mallen så inte garnet halkar av av misstag efter att man har klippt i det.

066

Sen tar man en lång bit garn och snurrar den två varv runt mallen, mellan dom två delarna. Fortfarande med tummen hårt tryckt mot garnet i mitten

068

Sen är det bara att försiktigt dra åt garnet och knyta en knut, ta loss mallarna försiktigt och så dra åt knuten bättre. Till sist kan man frisera sin garnboll så den blir alldeles rund. Oftast är det nån garnlänk som liksom rymmer där på slutrakan, så dom klipper man bara bort.

Tadaa – nu har man en alldeles egen garnboll! Den går att användas till allt möjligt

008

t ex som hatt på en pappa som råkar gå förbi och som behövde en hårprydnad tyckte vi här hemma!

100

…eller så gör man en jättebollfrans av sina garnbollar

108

Bollfransen har jag gjort superenkelt genom att ta ett lila band och knyta fast garnbollar med jämna mellanrum.

103

Blev liksom det perfekta pricken över i:et på vår fina sänghimmel!

4 kommentarer

  1. Så fina! Måste nog skaffa såna där mallar så man slipper hålla på med två kartongbitar 🙂 skulle gärna ha lite bollar på några mössor 🙂

  2. Vad är det annars för färgkod på den turkosa väggen? Kanske jag får komma någon dag och kolla på den? 🙂

  3. Söt bollfrans! Såg på de där plast grejerna som man gör bollar med här om dagen. Vi har haft några liknande på bantis. Praktiska 🙂

  4. Bollfransarna du har gjort, blev som pricken över i:et, det där lilla extra man gillar extra mycket. Fiffig ”mojäng” som man gör dom i, måste underlätta.

    Er båttur så härlig ut, man får helt nytt perspektiv från vattnet

    Ha en fin helg. // Lissen

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *