Nytt husprojekt!

För runt 15 år sen började jag med en ny hobby – dockhus! Jag har alltid gillat att inreda och göra historier med hjälp av saker och ting så ett dockhus var en logisk följd av allt det där, speciellt som vi inte hade ett eget hus på den tiden. 061 (2)

Det här var på den tiden då jag ännu lite trodde att man ”måste” följa regler när man inreder etc, och inte vågade ta ut svängarna själv, så många av möblerna och pynten är köpta och dockorna har jag gjort utgående från färdiga mönster. Iofs helt  bra att börja så när man börjar med dockhus, för det är jättesvårt att få saker och ting i rätt skala annars!

064 (3)

Skalan på mitt dockhus är 1:12 och det blev av bara farten att göra massor med grejer till köket, så nu när jag packat upp dockhuset igen så insåg jag att köket måste få sig en makeover så att allt får plats.

067

Mitt dockhus bebos (eller beboddes, jag har inte bestämt mej än för hur det skall vara nu såhär på 2000-talet) av tanterna Grön, Brun och Gredelin. Farbror Blå brukade ibland hälsa på hos Tant Gredelin, kanske aningen i smyg för hans hatt fanns där på sängen bland alla hennes underkläder…!

069

Nu såhär i efterhand förstår jag inte hur jag gjorde blåa väggar i salongen! Jag är ingen fan av blått, det här måste åtgärdas! Märkte också att jag gjort en husklassiker – inte fått alla lister på plats! Här saknas både lister runt dörrarna och längs med väggarna, så det är ett ganska realistiskt husprojekt det här.

071 (2)Hej då, Tant Brun! du får stå där ett tag ännu och bjuda pepparkakor åt förbipasserande – jag drar iväg till mitt pysselrum och försöker fixa en köksbänk åt dej. Eller kanske en kompis eller två att bo tillsammans med er i huset.

Det är riktigt kul det här med dockhus, också när man är vuxen!

 

13 kommentarer

  1. Åh! Jag har tittat runt på en del dockhus-bloggar men inte vågat börja på ännu. Är rädd att bli rätt fast i det… jag tänker mig att det är sånt som verkligen trollbinder en!

  2. Så fint! Jag hade också ett dockskåp för en si så där tio år sedan, men jag fastnade så i detaljerna att jag aldrig kom vidare. Kanske dags att ta fram mitt också nu. Liza

    • Tant Ninette

      jo, ta fram ditt du också- vill gärna se! blir lätt så att man fastnar i detaljerna känner jag också, jag fastnade helt klart då när jag gjorde mitt hus, men nu när jag plockade fram det igen har jag nya idéer och känner att jag kanske får det färdigt nån gång också 🙂

  3. Alldeles underbart. Har du gjort maten etc av modellera som du torkat i ugnen? Jag köpte en alldeles underbar hur man gör möbler etc till dockhus, bok, för länge sedan. Kom bara halvvägs. Fixade med dassmassa och kartong.

    • Tant Ninette

      jepp, har gjort maten av sån där lera som man torkar i ugnen – fimo eller cernit har jag för mej. Då på 1900-talet fixade jag möblerna av trä, nu tänker jag fuska och göra i kartong!

  4. jag ska fixa ett dockhus, eller läs barbiehus, till Hilma i julklapp. Det ska bli så roligt!
    Tack för inspirationen!

    • Tant Ninette

      ååh, barbiehus! här finns en i huset som också vill ha ett hus till sina barbisar – vi överväger att göra om mormors gamla dockhus till ett sånt!

  5. Åh så kul! 🙂 Och jag tyckte salongen var vacker jag! Men så gillar jag ju blått också! Jag har två dockskåp, eller tre faktiskt som väntar på att jag ska sätta tänderna i dem. Det får bli ett projekt när jag känner att tiden räcker. Och oj vad jag ska ta ut svängarna!!! 🙂 Ska bli kul att se ditt hus växa fram. Det kommer förstås att bli magiskt!

    • Tant Ninette

      alltså nu när jag har funderat lite mer på saken, så har jag egentligen inte nåt emot just den där blåa nyansen (fast jag gillar inte mörkblått, har inte nåt i den färgen hemma av nån anledning) – det är kombinationen klarblå plus mahognymöbler som jag inte gillar. Måste åtgärdas, kanske g enom att måla möblerna??
      Väntar på att få se dina dockskåp!

  6. Haha, det där om tant Gredelin och farbror Blå får mig att tänka på den där boken jag lovade skicka åt dig i tidernas begynnelse. Undrar var den finns? Kanske borde göra slag i saken så du får se hur det var med dem egentligen. 🙂

    • Tant Ninette

      aj jo, den boken hade jag också glömt! den borde ju passa perfekt åt mej, typ ”companion piece” till dockhuset ungefär 🙂 dom har nog nåt på gång i smyg dom två!

  7. Vad fascinerande! Otrolig mängd detaljer! Själv hade jag nog inte klarat av småpillet. Vill liksom jobba med lite större saker. Blir lätt skogstokig på allt för små detaljer. Imponerad av projektet!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *