Åboland skärens och öarnas land

När jag bläddrade igenom scouthandboken stötte jag på det här stycket:

052 Knepigt att få poäng där tänkte jag – båda punkterna! Jag har lite svårt ibland att låta bli att delta i fula samtal eller höra dom till och med, och ren, sund till sinnes och kvinnlig, hmmm… tror att min familj har åsikter om den saken! (vi har ibland prutt- och raptävlingar här hemma – minuspoäng för kvinnlighet misstänker jag!)

Anyways, punkt två var också knepig tänkte jag, men så kom jag på att hallå, jag kan ju faktiskt den egna landskapssången! Sånt måste vi plugga i lågstadiet nämligen. Så jag började nynna, och sen märkte jag till min förvåning (för det här var igen en sån där grej som jag trodde att jag aldrig skulle glömma) att jag inte visste hur sången slutade!

Såhär långt minns jag (tror jag, kan vara att orden är fel här också):

Åboland skärens och öarnas land

Lyftat ur Östersjöns sköte

Längtande sträcker du stenig strand

Leende vassvik och vågsköljd sand

Fjärdarnas famn till mötes

 

Vaggad och fostrad av havets brus

steg du allt högre mot dagens ljus

nånting och nånting och nånting och nånting

Åboland nånting nånting! typ

 

Landskapssånger – vilken grej! Undrar hur dom andra landskapens sånger låter? Den enda landsskapssången jag känner till förutom Åbolands är Ack Värmeland du sköna – där snackar vi bra PR för ett landskap minsann, med en catchig vemodig melodi och ord som man minns! så till och med en åbolänning med stora luckor i minnet minns orden till den sången. Utan att någonsin ha varit där.

2 Replies to “Åboland skärens och öarnas land”

 1. Louise

  Värmeland du sköna är en tiopoängare. Den brukar jag ta när man utrikes ombedes sjunga något svenskt. Tror dock inte landskapssånger slagit så bra här, wiki anger sånger som ja aldrig hört talas om. Och, vad ska man göra när man hamnar i ett fult samtal? Hänvisa till sin scoutheder? Låter kul =)

  Reply
 2. Cecilia summerar

  Underbart att läsa gamla böcker och se att det på vissa plan faktiskt har skett en utveckling. Och på andra plan en inveckling. 😉
  Jag vet inte om mitt landskap nånsin haft nån sång. Ack Medelpad du gröna kanske den kunde ha hetat. 😉

  Reply

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *