Att gjuta betongbänkskivor

Ofta när jag visar bilder på vårt kök så får jag frågor om våra bänkskivor som vi gjöt i cement, så nu tänkte jag äntligen ta mej i kragen och göra ett inlägg om det. Here goes!

Såhär såg köket ut när vi övertog huset för snart fem år sen:

köksrenovering1Vi visste genast att vi ville bygga om köket och börja om helt från början, och jag satte många många månader på att planera ut allting och researcha var vi kunde få tag på dom bästa och billigaste vitvarorna och sånt.

köksrenovering2Vi hade sen tidigare erfarenhet av ett Ikea-kök så ett sånt ville vi ha på nytt (men inte vitvarorna), så med det som grund satte vi igång och planerade resten av köket. Det svåraste var att bestämma sig för bänkskivor för dom enda skivorna vi gillade var svindyra kompositskivor som kostade ett par hundra euro per löpmeter… Passade inte precis vår budget!

Till sist kom vi fram till att vi tar och gjuter skivorna själva i vit betong. Vi frågade diverse betongexperter om tips och så köpte vi boken Concrete Countertops av Fu-Tung Cheng och läste den utan och innan. Sen satte vi igång.

köksrenovering2bFörst gjorde vi (eller med vi menar jag maken! jag stod mest för planeringen och sen såg jag bara på när han utförde arbetet) en mall i fanér så att skivorna säkert skulle passa på sina platser. Sen använde vi skivan som mall och byggde en form av laminatskivorna. Laminatskivorna är alldeles släta och gör att det blir en slät yta på betongskivorna när man väl är klar. Formen förankrades väl i underlaget och så skars det upp armeringsjärn som bidrar till att skivornas stabilitet.

köksrenovering2c

Allra först gjorde vi förresten en provskiva så att vi kunde vara säkra på att vi inte tog oss vatten över huvudet! Den blev jättebra, så sen var det bara att tuta och köra. För att få runda kanter på bänkskivorna så satte maken en sträng silikon längs med kanterna på insidan av formen, annars hade kanterna blivit alldeles för vassa.

köksrenovering2d

Sen blanda blanda blanda – svettigt jobb det här! Vi använde oss av både vit cement och vit sand för att få en ljus betong.

köksrenovering2e

Maken gjorde betongen rätt så torr så han i det närmaste tryckte ut den i formen.

köksrenovering2fSen var det dags att använda en vibrator och gå igenom hela formen med den så att alla luftbubblor kom upp till ytan

köksrenovering2gDet ploppade minsann upp en hel del luftbubblor!

köksrenovering2hDags att jämna till betongen

köksrenovering2iSen slätades den så det blev en fin yta. Det var inte så viktigt att den här ytan såg perfekt ut för det här blev ändå bara bottenytan på bänkskivan. Det viktigaste var att underlaget till formen var i vattenpass så att man fick en jämn bänkskiva.

köksrenovering2j Sen fick formen stå och bränna tills den var klar.

Den här skivan var den skivan som finns vid spisen och det var den första skivan vi gjorde klar. Vi satte den på plats innan vi gjöt resten av skivorna. Dom andra skivorna gjöts i andra rum – det fanns inte plats i köket för att gjuta dom där.

köksrenovering3När dom stora skivorna var gjutna kallade vi in lite extra bärhjälp som började med att ta bort allt som vi skyddat köksön med.

köksrenovering4Såhär såg köksön ut utan bänkskiva – inte så imponerande!

köksrenovering5Den stora skivan till bortre ändan av köket (dvs här som jag nu sitter och skriver på min dator) gjöts i matsalen. Skivan är 3,5 meter lång.

köksrenovering6Alla skivorna väger jättemycket och det behövdes fyra starka karlar att lyfta dom på plats.

köksrenovering7Maken hade skurit ut en bit ”foam” och fäst den i formen så att det skulle bli ett hål i bänkskivan där diskhon skulle installeras.

köksrenovering8

Så var alla dom minsta skivorna på plats – nästan färdiga!

köksrenovering10Dags att lyfta upp den sista skivan, och den var minsann tung!

köksrenovering12Lång var den också, så det krävdes en del manövrering för att få den på plats

köksrenovering14Sen var den också på plats efter lite trixande hit och dit, och nu sitter den som berget vill jag lova. Vi förstärkte förresten skåpstommen lite extra så att skåpen säkert skulle kunna klara av bänkskivornas tyngd.

köksrenovering15Sen lite fira med en blombukett! Tänk vad vårt kök har ändrats sen dess – det är alltså här vår fina lilla köksbänk finns nuförtiden!

köksrenovering16

En vecka senare såg köket ut såhär, med målat golv och lampor och hela köret, och strax därpå flyttade vi in för drygt fyra år sen.

Det var en liten titt bakom kulisserna på vår köksrenovering det.

Att göra egna bänkskivor i betong var jättekul och vi sparade många pengar. Det enda minuset är färgen, för den vita betongen tar verkligen åt sig fläckar precis på samma vis som marmor och den ser verkligen inte vit ut överallt nu längre! Om jag hade gjort om det idag hade jag kanske gjort den ljusgrå i stället,  fast å andra sidan så kanske det så småningom börjar kännas som att vår betong har en fin patina? vilket också funkar bra i vårt hus med alla fläckar och skavanker överallt. Svårt att säga hur man skulle ha gjort om man hade gjort om det – vi fick lite väl mycket tidspress på oss då på slutrakan, annars hade jag kanske gjort fler provbitar i olika färger och testat med kaffe, äppelsaft och annat som fläckar av sig och sett hur det betedde sig med olika färgers betong. Vi trodde att vi garderade oss genom att behandla betongen med vattenglas och carnaubavax, men det gjorde vi tydligen inte! Men det var det ändå värt – tröttnar vi på våra naturvita betongbänkar med fläckar lite här och där kan vi alltid måla om dom, för det går det också. Och kostnaden då? för motsvarande bänkskivor i en proffsig köksbutik så får man pröjsa ut med från 200 euro per löpmeter (på den här sidan snackar dom om från 3700 SEK per löpmeter, och mer när man måttbeställer med hål för diskbänk och kokplattor och sånt), och i vårt kök gick det åt många meter bänkskiva. Kostnaden för alla våra bänkskivor blev på ungefär 200 euro!

11 kommentarer

  1. Mycket intressant läsning!

  2. Tänk att det bara är snart fem år sen. Jag kommer ihåg köksön – ända sedan jag såg den då har jag velat ha en köksö i mitt hem 🙂 Tack för inspirationen ! Nu har vi ju en… 🙂 kramar åt hela familjen.

  3. så snyggt… det där är lite en dröm vi har, kanske i nästa hus?! 🙂

  4. Oj vilket jobb, imponerande! Väldigt mysigt kök har ni.
    Ha en skön helg

  5. Vilket inlägg! Mycket intressant läsning, säger hon som för första gången har gjutit i cement och då i iskubsformar! 🙂
    När jag var hos Tage Andersen tänkte jag på dig och en annan bloggerska, av de bloggar jag följer, och kanske lite misstänkte att det var nåt för er. Hoppas att du får möjlighet att åka dit nångång!

  6. Vad häftigt! Blev ju hur bra som helst!

  7. Åh ! Tack för detta inlägg-nu kom jag ett steg närmare betongskivedrömmen. 🙂

    /P

  8. Alfred Lundberg

    hej!
    kan man få reda på vad det är för cement ni använde? letar efter så vit cement som möjligt för infärgning av betong i klara färger //alfred

  9. hej!
    jag skulle verkligen gjuta en skiva till tvättstuga i vit. vit cement går att hitta men inte nån vit sand, … kan du tipsa mig var kan jag köpa vit sand ?
    tack på förhand!

    • Googla runt och se om du hittar en fabrik som tillverkar cement i närheten – det var så jag fick tag på den vita sanden! lycka till!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *