Skördemånad på mer än ett sätt

007

Nu är minsann skördemånaden i full gång och mellan regnskurarna skördar jag så fort jag bara kan!

009

Några bondbönor får bli kvar på stänglarna och mörkna och bli till utsäde till nästa år.

016 (2)

Inne i växthuset torkar jag dem sen, rullar in dem i lite tidningspapper och förvarar den till nästa år. Bondbönor är så gott! Det är verkligen en riktigt lyxmat och man får inte tag på bondbönor här i den här hålan jag bor i om man inte odlar dom själv, vilket passar mej utmärkt för då känns det på nåt sätt ännu mer exklusivt och lyxigt när man äter!

019 (2)

I växthuset kämpar några vattenmeloner tappert med att växa sig tillräckligt stora

044

Krassen växer bara värre. Den skördar jag också, eller i varje fall fröna så jag har till nästa år, och ibland lite blommor till sallader eller pajer.

077 (2)

Myntan skall plockas och frysas in så vi har till diverse indiska rätter i vinter (och mojito! men säg det inte åt nån – maken har ett superhemligt jättegott recept!)

080

Zinniorna har börjat blomma, dom hör nog till topp 5 av mina favoritblommor! Jag brukar ta frön av dom och förodlar dom sen från februari framåt för att få såna här härliga blommor i augusti.

105

Dom här rönnbären växer (tyvärr) inte på vår gård. Det börjar vara dags att plocka lite rönnbär nu och frysa in om man vill ha dom i julpynt t ex.

060 (2)

Här är det frön på tork i växthuset. Jag tar frön från grönsaker och blommor, både ettåriga och perenner.

064

och så våra härliga lökar som är på tork! mumsmumsmums! Ifjol hade vi egen gul lök ända fram till julen – får se hur länge den räcker i år. Den egna vitlöken lär inte hålla så länge för den äter vi upp nästan lika snabbt som vi skördar – den är mumsigt god i ”grön sås” (persilja, vitlök, olivolja, citron, salt & peppar) och i hemmagjord tsatsiki.

062

Ibland blir det till att sitta ner och dricka en kopp te i trädgården, men oftast flänger jag hit och dit och grejar. Ibland har jag lite dåligt samvete för att jag inte sitter ner och njuter mer av trädgården, men sen råkade jag se Claus Dalby på TV och han sade att han nästan aldrig hinner sitta ner i trädgården för han njuter ju av att greja! Precis så har jag det ju också, så nu tänker jag fortsätta njuta av att greja i trädgården, med gott samvete, och sen sitta ner ibland fem minuter och titta på blommorna och njuta av det också.

024

Annat som vi skördar just nu är mer abstrakt. Vi har nämligen redan, för det känns som att det gått så fort, två skolbarn i familjen! Flera års hårt slit verkar bära frukt och skolstarten går hittills bättre än vi hade vågat hoppas på, mycket tack vare förstående personal som verkligen tar sig an vår familj. Jag skickade med ett brev med eventuella frågor som kan dyka upp under året, får se om det behövs eller om det var ett onödigt brev (vilket jag hoppas!). Det är alltid bra att vara väl förberedd tycker jag, och om man aldrig någonsin personligen har behövt fundera på sånt som t ex rasism eller att sticka ut så kan det vara bra att få lite hjälp på vägen så man inte står där helt handfallen när man väl får frågorna. Själv hade jag i början svårt att veta hur jag skulle reagera när folk t ex blev påträngande på grund av att vi hade adopterade barn, men med tiden börjar man ha en liten arsenal på hur man kan reagera i såna situationer, och det känns bra.

Just nu är det bråttom med andra ord, med skörder av alla möjliga sak, så det kan hända att det blir en liten paus på nån dag eller så här på bloggen, men har du nåt du funderar på eller nåt önskemål på blogginlägg eller nåt så är du jättevälkommen att skriva till mej! Både som kommentar eller som mail. Förslag på blogginlägg tas jättegärna emot just nu, har som sagt haft lite för bråttom för att hinna planera så långt i förväg som jag vanligtvis vill göra (och jag har inte glömt blogginlägget som jag lovade dej Cecilia! Det om hur det är att ha bott i ett annat nordiskt land o flytten o sånt – det är på kommande bara jag får tiden till det!)

En kommentar

  1. Wow, wow, wow! Vilken skörd! Och skönt att det känns så bra med skolstarten. 🙂

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *