Bladlössen som fick sig så dom teg

Idag tänkte jag prata om nånting superboring och tråkigt för alla utom chili- och paprikaodlare, nämligen bladlöss! (men det kommer nog fler inrednings- och pysselinlägg på bloggen också, så hang in there!”

007 (2)

Odlar man chili så är chansen stor att man förr eller senare får bladlöss på plantorna. Jag har tidigare inte haft så jättestora problem annat än då när jag har försökt övervintra mina plantor, men i år har bladlössen sett sin chans och svept in över plantorna i stora horder.

012

Det började med att jag såg att några blad var lite fläckiga. Vi hade bråttom just då så jag gjorde inte nåt åt saken, utan reste i stället bort ett par dar och när vi kom hem var plantorna alldeles överfyllda av mumsande bladlöss.

038 (2)

Bladlössen trivs i bladknopparna överst på plantan och under bladen, så det gäller att också kolla under bladen när man skall göra sig av med sina bladlöss. Som tur är finns det ekologiska sätt att bli av med bladlöss. Jag använder mej nuförtiden av den här plantsprayen (hittad på den här sidan):

Bladlössspray a la US Department of Agriculture:

2 msk såpa

2,5 dl vegetabilisk olja

1 l vattenBlanda ihop ingredienserna och ha dom i en sprayflaska. Sen är det bara att gå runt och leka spion eller polis och tjuv eller nåt liknande med dom dumma bladlössen! (jag brukar ibland skicka ut barnen i växthuset med sprayflaskor – dom älskar att hjälpa till i trädgården på det viset!) 016 Den här sprayen lär skall funka så att bladlössen inte gillar smaken på växten efter att den blivit sprayad. Jag använde tidigare enbart såpa o vatten, men hade ibland i lite för mycket såpa så då brändes växten sen när solen lyste på.

032

Vi hade så många bladlöss den här gången så när jag var klar med sprayningen var jorden i krukan alldeles prickig.

002 (2)

Förutom att spraya plantorna med bladlössspray så går det bra också att spraya dom med trädgårdsslangen. Bladlössen flyger all världens väg och kommer förhoppningsvis inte tillbaka.

Tyvärr tar det tid att bli av med varenda en pytteliten bladlus när man väl har fått dom, så det gäller att spraya helst varje dag med växtsprayen i ca 1-2 veckor om man inte vill ha dom tillbaks. Själv är jag lite lat ibland och sprayar ett par dar och glömmer sen bort det och vips är bladlössen tillbaks, men som tur är tar det tid för dom att föröka sig så dom helt täcker plantorna.

Fick ett tips för ett par år sen att plantera vitlök nära chiliplantorna, och det här var första året jag glömde bort att göra det. Har nog tidigare år haft bladlöss ibland också, men aldrig lika mycket som nu, så nästa år blir det att sätta in ett par krukor med vitlök också i växthuset.

Ännu ett tips: om du märker att du har myror på dina chiliplantor kan det bra hända att du också har bladlöss – myrorna älskar nämligen bladlössen (som dom mjölkar) så myror är ett tecken på att nu behöver du gå igenom dina chiliplantor och skärskåda varje blad och bladrosett och se om där bor några skurkar.

Än så länge är det vi som vinner kampen mot bladlössen! och får mumsa på en massa goda chilisar som tack – här äts det röd mojosås nästan varje dag, och snart skall jag börja lägga in chilisarna så vi har hela vintern också!

5 Replies to “Bladlössen som fick sig så dom teg”

 1. alegni

  Vilket bra tips!
  Vi hade växthuset fullt med bladlöss förra sommaren. Vad vi än sprejade med blev vi inte av med dem. Inte nog med att vi hade löss, de sket sen ner allting. Tomaterna måste skuras rena från den svarta skiten innan man kunde äta dem.
  I år har vi klarat oss utan, tack och lov. Fast nu måste jag nog gå och kolla vår chiliplanta i alla fall.
  Mojosåsen blev god, fast jag är inte så jätteförtjust i den rökta smaken, så nästa gång använder jag vanligt paprikapulver. 🙂
  Skön helg till Pargas!

  Reply
 2. Christina

  Tack för tipset! Vi fick en chiliplanta nu på sensommaren och här i förra veckan upptäckte jag att den var full av bladlöss. Nu har jag blandat såpvatten och skall försöka få bukt med ohyran. Googlad bladlöss och chiliplanta och kom till din blog. 😉

  Reply
 3. Anders

  Hej!
  Har provat med ozongenerator i väldigt liten dos mot bladlöss, det funkar jättebra!
  Måste bara komma på vilken livscykel dom små gynnarna har.
  Dom är borta i ett par veckor, sedan är dom tillbaka, fast väldigt få.
  Har chiliplantorna i garaget med belysning nu och dom blommar, ger frukt och verkar trivas.

  Reply
 4. Maria

  Ett tips

  Det är jättesvårt att tvätta bort oljan i växthuset enligt detta receptet .

  Jag rekommenderar det inte. Lössen flyttade sig bara mellan växterna. Dom dog inte utan allt blev bara fett.

  Reply
  • Ninette Post author

   Vi har klarat av det bra, men det tar ju lite tid – lättast om man sprutar vatten med slang efteråt tycker vi! men bästa tipset hittills är nog ändå att skaffa nyckelpigor. Vi brukar åka runt och hålla koll längs med vägarna och hämta hem stora sjok med nyckelpigor som sen får bo i växthuset och äta upp lössen.

   Reply

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *