Helsingforsbesök

Tänk att man kan bo i ett land i nästan hela sitt liv utan att se mer än en bråkdel av alla finheter som här finns att erbjuda!

Det var lite den tanken som fick oss att dra till Helsingfors förra veckan, eller rättare sagt ett önskemål av en av ungarna som fyllde år. Jag frågade ungen vad han önskade sig till födelsedagen och han har så mycket grejer och saker och önskade sig inte nånting nytt alls (förutom en rå diamant!) så då frågade jag om han önskade sig nån upplevelse eller nåt i stället. ”Jag vill gärna se huvudstaden!” var hans kommentar. Gullunge ändå! Vi råkade ha både semester och bra väder och hotellpriserna är rätt så låga såhär års så vi tog och drog iväg till huvudstaden hela familjen.

(Bilresan gick förresten jättebra tack vare en ljudbok av Cressida Cowell – Hur du (nästan) korsar Atlanten, läst av den superskojiga Robert Gustavsson, tack för tipset J & R!)

Helsingforsbesök

Vi checkade in på Hotell Marski i centrala Helsingfors och så promenerade vi iväg till hamnen och tog båten till Sveaborg för en riktig rejäl turistdag.

Helsingforsbesök

Vi hann se Uspenskij-katedralen från båten, men den sevärdheten sparar vi till ett annat besök. Jag har själv aldrig varit in i den, så det ser jag fram emot en annan gång.

Helsingforsbesök

Följande dag var det födelsedagsdagen och vi tillbringade nästan halva dagen här på Heureka – vetenskapscentret för barnfamiljer. I Köpenhamn finns ett liknande centrum, Experimentarium, och i Stockholm tror jag motsvarigheten heter Tom Titts. Heureka var minst lika kul som Experimentarium, kanske snäppet bättre för arkitekturen kändes liten nyare och modernare med bättre luftkonditionering så man gick inte omkring i ett moln av barnfisar hela tiden…

Vi började att gå igenom utställningen Body Works, men den var lite väl läskig för mer än halva familjen så det blev att gå igenom den rätt så snabbt och inte stanna och se på alla dom ”uppstoppade” liken som fanns överallt. Våra  barn föredrar mumier kom vi fram till!

Helsingforsbesök

Sen var det dags för att experimentera! Egentligen var det väl tänkt att man skulle lära sig om tyngdkrafter och motstånd och alla möjliga fysikens lagar, men mina ungar (och jag själv!) var nog mera intresserade av att springa runt och trycka på knappar och se vad som hände än att fundera på varför saker och ting hände. Superkul! Jag låg på en spikmatta, vi fick testa en flygande matta, man kunde dra upp en liten bil med hjälp av vinscher och så kunde man pumpa luftbubblor i det här stora röret och sen få en raket att flyga upp i luften.

Helsingforsbesök

I ett rum fanns en stor svävande jordglob på vilken man kunde projicera olika saker. Se hur natt och dag rörde sig över jordklotet, årstider och sånt.

Helsingforsbesök

Det ingick i biljettpriset att man fick göra sitt eget mynt – det var verkligen en hit! Här på bilden ovan ser du hur ett av våra mynt ingraverades.

Helsingforsbesök

Det här var verkligen en kul souvenir att ha med hem!

Helsingforsbesök

Vi tog oss en paus utomhus och lekte med alla grejor som fanns därute.

Helsingforsbesök

Det var verkligen superkul!

Helsingforsbesök

Inne i vetenskapscentret kunde man cykla längs en lina i taket om man ville, men den biten hoppade vi alla över! Jag för att jag är så höjdrädd, maken för att han inte hann och ungarna för att dom inte var tillräckligt långa. Man skall vara minst 140 cm lång, och det var ingen av våra tack och lov, annars hade dom nog cyklat omkring där av och an hur mycket som helst.

Vi fick också testa på Barnens laboratorium, där hela familjen fick iföra sig labbrockar och sitta vid ett eget bord och utföra experiment. Vi fick lära oss om densitet, eller tja, vi kan ju låtsas att vi lärde oss om densitet – i själva verket hade vi bara en massa kul med vatten, socker och karamellfärger!

Helsingforsbesök

Sen var det dags att se lite mer av Helsingfors. Tre smeder är en känd skulptur i centrala Helsingfors. Gjorde inget särskilt intryck på under 140 centimeters gänget.

Helsingforsbesök

Härligt skyltfönster som jag bara måste stå och sukta lite över! Sen såg jag att det såklart var Minna Parikka – hennes skor är alldeles underbara, och om jag bara kunde gå med högklackade skor skulle jag panta burkar och sälja grejer på loppis tills jag hade råd med ett par! Som tur är för min familj så har jag dåliga knän och kan bara gå med fotvänliga skor, så vi använde våra loppispengar på Helsingforsresan i stället. Men man kan ju alltid drömma! jag vet inte vad det är med mej, jag har aldrig varit skotokig eller nåt, men dom här Minna Parikka-skorna – dom bara väcker min fantasi på ett sätt som inga andra skor gör.

Helsingforsbesök

Tillbaks till seriös sightseeing igen – så var det dags för Senatstorget och Domkyrkan.

Helsingforsbesök

Det tog inte lång tid så tyckte ungarna att dom hade sett Domkyrkan. Typ upp för trapporna, gå lite runt och så var det det. Själv var jag impad av hur fin kyrkan var – jag har aldrig nånsin sett på den med turistögon förut och nu kändes det som att vara nånstans utomlands vid en mäktig kyrkobyggnad som kändes som om nån försökt att lite återskapa antikens Roms pompa och ståt mitt i en skärgårdshuvudstad, med nån slags 1800-talsstuk på det.

Helsingforsbesök

Stämningsfullt och fint!

Helsingforsbesök

Inne i kyrkan hade vi lite tur för där satt nån och övade inför en orgelkonsert så vi fick höra fantastiskt fin orgelmusik. Det måste vara det bästa sättet att uppleva kyrkan på tänker jag – till tonerna av Bach på kyrkoorgeln.

Helsingforsbesök

Fantastiskt fint på utsidan också, med en närmast utländsk vy just denna dag med diset som hade lagt sig i horisonten.

Helsingforsbesök

På stan var det nån performance eller nåt på gång. Varm skön sommarkväll som vi avslutade med familjemiddag på Amarillo med jättebra service inklusive personal som försökte prata svenska och hämtade pennor och papper åt ungarna att underhålla sig med medan vi väntade på maten.

Helsingforsbesök

Nästa dag var det dags för ett besök i Tempelplatsens Kyrka – minst lika fin kyrka som domkyrkan, men inte alls lika stämningsfullt. Hela kyrkan var alldeles fullproppad med turister, så mycket så luften var alldeles fadd.

Helsingforsbesök

Det var lite synd för kyrkan är en fantastisk byggnad. Den är en av Helsingfors mest besökta turistattraktioner och det med rätta – här har arkitekterna minsann funderat över vad en kyrka är och skall symbolisera och hur en sån byggnad passar in i den finska naturen (mitt inne i en storstad, ironiskt nog!). Jag hade minnen av att ha gått omkring här som liten och tyckt det  var supertråkigt för dom vuxna ville gå runt och njuta av byggnaden och jag ville bara vidare till Högholmen eller nåt sånt, men i dom minnena var det alldeles folktomt här och vi gick helt ensamma runt i tystnaden. Nu hade dom en pianist som spelade, antagligen för att kompensera för turistsorlet eller nåt, och gav inte alls den där allvarliga, seriösa, nästan lite skrämmande känslan som jag hade som barn.

Helsingforsbesök

Som vuxen kändes kyrkan mycket mindre och som ett ställe som taget ur nån finländsk mytologi eller nåt.

Helsingforsbesök

Sen var det dags att åka hem igen. Vi hade verkligen en jättekul resa, och det var inte alls dumt det här att vara turister i sitt eget hemland! Det var nästan som att vara utomlands ändå, folk förstod inte alltid vad vi sade, vi gick omkring med kameror och plåtade överallt, vi sov på hotell och åt på restauranger inklusive en massa snabbmatsställen och barnen fick äta så mycket glass dom orkade. Det fanns horder av turister överallt och vi var på nåt sätt en del av just turistgänget och det kändes riktigt bra.

En kommentar

  1. Ni verkar ha haft en riktigt härlig resa! Det här med att turista i eget land eller för den delen egen stad är inte dumt allt. Ofta jagar vi upplevelser och glömmer att det också kan finnas sådant att uppleva på nära håll. Liza

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *