6 heta pelargontips

Om det finns nåt jag gillar i min trädgård så är det pelargoner! Tåliga blommor som kräver nästan ingen skötsel alls och som ändå blommar och är fina och för med sig en släng av Sydafrika till vår sommarvardag. Här kommer 6 tips när det gäller just pelargoner:

6 pelargontips

1. Pelargoner gillar att leka att dom bor i Sydafrika, sitt hemland. Dom gillar sol och dom gillar mager mylla. Jag brukar aldrig byta mylla på mina pelargoner och det belönar dom mej med med att blomma för fullt och bli finare och finare för varje år!

2. Pelargoner tycker om att torka ut mellan bevattningarna, vilket gör det till en utmärkt planta för en sån som jag som gärna latar mej när det gäller bevattning! Är jorden torr är det dags att vattna, annars väntar man tills jorden torkat upp. Nu när vi har det rätt så varmt så vattnar jag varje kväll, annars bara vid behov.

3. Pelargoner går superenkelt att föröka med hjälp av sticklingar. Det är bara att knipsa av en bit av en gren och ha grenen i lite mylla och sen se till att den hålls fuktig tills det har bildats tillräckligt med rötter. Jag förvarar mina sticklingar i växthuset såhär års, övriga årstider får sticklingarna stå i ett ljust fönster och bara växa till sig och sen bli till nya fina pelargonplantor. När man tar sticklingar skall man helst sätta sticklingen i kanten av krukan för att stimulera rotbildning, men ibland klämmer jag nån stickling i mitten på en kruka (bara för att det ser fint ut så) och det brukar funka bra det också.

6 pelargontips

4. Om vintern går det inte riktigt att leka Sydafrika så då får mina pelargoner flytta till min snälla svärmors källare. Där får dom stå i mörkret hela vintern lång, för att sen börja vakna till liv i början av våren. Dom får sitt en näve snö vid jul och en i februari, sen får dom vatten och näring när dom flyttar hem till oss igen

5. förutom mina finaste och mest känsliga pelargoner – dom får flytta ut till gästhuset och stå i ett ljust fönster hela vintern. Dom vissnar inte alls ner under vintern och behöver vattnas en hel del och blir rätt taniga och rangliga, men då är det bara att klippa ner dom igen på våren och göra sticklingar av det man klipper bort.

6. På vintern vill pelargonierna inte ha nån gödning, men på våren och sommaren är det dags. Jag brukar göda mina med nässelvatten och det verkar dom inte ha nåt emot. Alltid nu och då gör jag en sats nässelvatten och vattnar mina blommor med det. Nässelvatten innehåller en massa mums för blommorna

6 pelargontips

One Reply to “6 heta pelargontips”

  1. Linnéa

    Suck, mina pelargoner blommar inte. Läste just i en annan blogg att hon gödde sina pelargoner med hönskakka och de blomma också så tusan. Fast jag har också förstått att man inte skall göda dem, att de vill ha de både torrt och torfigt.
    Tänker pröva med hönskakka ifall de skulle funka. Eller kanske nässelvatten om jag orkar. Ha det bra.
    Linnéa

    Reply

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *