Midsommar – midsummer

Imorgon är det midsommar (och idag är det midsommartema på Fabriken), en av dom största högtiderna i Sverige och Finland.

Tomorrow it is Midsummer’s Eve here in Finland and in Sweden. It is one of  the biggest holidays in our countries, an ancient celebration of the longest day of the year.036

Till midsommar brukar vi plocka fram vår hemgjorda midsommarstång

We usually have our own little midsummer pole  (or maybe maypole?) in our yard. Towns and villages have big ones that take a whole group of people to decorate and to raise (and sometimes people get maimed or killed when an accident happens), but we usually stay at home and still want a pole so we have built one ourselves.

147 (2)

Sen går vi runt omkring och letar efter blommor att dekorera den med.

We walk around looking for wild flowers to decorate the pole with. Rings of flowers and flags are also traditional decorations. After it is decorated and raised we dance around the pole.

154 (2)

Blomkransar hör minsann midsommaren till, och har man inte riktiga kransar kan man lätt göra såna av filt som jag gjorde ifjol! I år är jag lite mer ambitiös och hoppas på mer tid och mer blommor och mer sol och riktiga kransar. Får se hur det går, ibland är det bäst när man inte planerar nåt alls utan bara liksom ”go with the flow”. Dom senaste årens midsomrar har varit superkul och det hoppas jag på imorgon också!

Våra barn börjar bli så stora så snart blir det nog säkert dags för nån av dom att testa på en riktigt gammal midsommartradition – att plocka sju sorters blommor. Själv gjorde jag det nån sommar när jag var liten, men vi var aldrig riktigt på det klara med om man skulle vara knäpptyst medan man plockade blommorna eller också efter att man plockat blommorna och tills man vaknade på morgonen. Hur det nu var så lyckades jag aldrig drömma om nån framtida man så nåt gick nog snett när jag gjorde den här gamla trollkonsten!

You can’t have a Midsummer’s party without floral wreaths! If you don’t make yours out of fresh flowers you can cheat and make one out of felt as I did last year. But this year I hope to be more traditional and make real wreaths for us and our guests. Our kids are getting so big that they will soon be able to perhaps do one little bit of Midsummer’s magic themselves – to pick seven kinds of wildflowers and put under their pillow so that they may dream of their future husband/wife (actually it is only the girls that are supposed to do this, but we ignore that bit!). I did this a couple of times when I was little, and we could never remember if you were supposed to be silent while picking the flowers or even after the flowers were picked and before you woke up. It never worked, I never dreamt about anyone those nights, so I probably did something wrong when doing this old ritual!

 

2 kommentarer

  1. Vilken rolig och fin idé med kransarna i filt! Det ska jag nog allt ta efter och knåpa ihop en idag.

    Glad midsommar till dig och hoppas du får en riktigt fin helg!

  2. I vanliga fall brukar vi fira midsommar här i byn men i år blir det ett besök på Astrid Lindgrens värld i stället, blir nog mysigt. Inte så dumt att fira ihop med Pippi, Emil och alla de andra.
    Önskar dig en skön midsommarhelg!
    //bara anna
    annacecar.blogspot.com

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *